Pakketbezorgers beschuldigen PostNL van afknijpen

ANP

Tussen PostNL en zijn onderaannemers in de pakketbezorging is een hoogoplopend conflict ontstaan. PostNL zou onderaannemers zo zwaar onder druk zetten, dat deze partijen alleen kunnen concurreren als ze hun bezorgers structureel te laag inschalen en te weinig betalen.

Dat meldt hetFinancieele Dagblad vanochtend. Bezorgers zouden in sommige gevallen honderden euro's per maand te weinig ontvangen. Vakbond FNV heeft via de Stichting Vervoersbond Naleving cao Beroepsgoederenvervoer (VNB) al tientallen transportbedrijven nabetalingen opgelegd vanwege schending van de cao. Die lopen op tot 100.000 euro.

Ook onderaannemers die werken voor pakketbezorgers als DHL Parcel, DPD en GLS zouden zich niet aan de regels houden.

Moordende concurrentie

Snellere levertijden, lagere bezorgingskosten voor consumenten of zelfs gratis bezorging: de moordende concurrentie tussen webwinkels onderling en de bedrijven die de pakjes moeten rondbrengen, leidt volgens FNV-bestuurder Reinier Stroo tot een soort gewoonte om de cao maar niet na te leven. "Niemand houdt zich eraan. We hebben 100 transportbedrijven gecontroleerd en overal ging het fout."

Volgens de bond gaat het om zaken als de hoogte van het loon, de urenberekening, loon bij ziekte en uitbetaling van vakantiegeld.

'Duurzaam bezorgmodel'

PostNL zegt in een reactie tegenover de NOS zich niet te herkennen in alle kritiek: "We hebben een brief ontvangen van de FNV en we gaan er serieus naar kijken. Maar wij zien helemaal geen conflict. We streven juist naar een - zoals dat heet - duurzaam bezorgmodel: concurrerend maar ook sociaal. We zullen het met de ondernemers bespreken", aldus een woordvoerder.

Volgens PostNL is de vergoeding aan onderaannemers toereikend om cao-lonen te kunnen betalen. "Wij beogen juist de cao na te leven, en dat willen we bij onderaannemers ook stimuleren."