1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
RTV Noord
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Tabaksfabrikant geen ambassadeur meer voor provincie Groningen

Tabaksfabrikant BAT Niemeyer is geen ambassadeur meer van de provincie Groningen. De provincie heeft een punt gezet achter de sponsorrelatie, op advies van staatssecretaris Van Rijn.

Dat blijkt uit onderzoek van de Onderzoeksredactie Tabak, een groep journalisten die zich bezighoudt met ontwikkelingen in de tabaksindustrie.

BAT Niemeyer betaalt al vijftien jaar lang 5000 euro per jaar aan Groningen Promotie, net als andere Groningse organisaties. Daarvan wordt onder meer de campagne "Er gaat niets boven Groningen" betaald, schrijft RTV Noord.

Omstreden deal

De stichting TabakNee had vorig jaar kritiek op de sponsordeal, omdat bedrijven in de tabaksindustrie geen reclame mogen maken. De provincie won daarop advies in bij staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Die liet weten dat alle vormen van marketing, promotie, reclame en sponsoring verboden zijn in de tabaksindustrie, en dat de provincie zich daarom terughoudend moet opstellen.

Commissaris van de koning René Paas heeft BAT Niemeyer inmiddels geïnformeerd over het besluit om met de sponsoring te stoppen.

Verbaasd

BAT Niemeyer is verbaasd over het opzeggen van de sponsordeal. Volgens het bedrijf heeft die niets te maken met tabaksreclame of het ontmoedigingsbeleid voor tabak. Niemeyer hoopt er nog met de provincie Groningen over te kunnen praten.

Advertentie via Ster.nl