De IOM heeft de overlevenden opgevangen.
NOS NieuwsAangepast

Mensensmokkelaar zet bij Jemen mensen overboord, 50 doden

Een mensensmokkelaar heeft vanochtend voor de kust van Jemen 120 mensen overboord gezet op de ruwe zee. Ruim vijftig mensen zijn verdronken of worden vermist. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers wordt geschat op 16 jaar, zegt de IOM, de migratie-organisatie van de VN.

Volgens overlevenden dreef de smokkelaar de opvarenden van de boot af, omdat hij bij de kust "overheidstypes" had gezien. Nadat hij de mensen overboord had gezet, ging hij terug om meer migranten op te pikken. "Schokkend en inhumaan", zegt een woordvoerder van de IOM. Volgens de organisatie heeft de man de migranten opzettelijk laten verdrinken.

Ondiepe graven

De overlevenden hebben de lichamen direct begraven. Medewerkers van de migratie-organisatie vonden op de kust de ondiepe graven van 29 migranten. De IOM heeft tientallen overlevenden opgevangen en verzorgd. 22 mensen worden vermist.

De slachtoffers waren afkomstig uit Somalië en Ethiopië. De boot voer van de Hoorn van Afrika over de Golf van Aden naar de kust van Jemen. Ondanks de oorlog in dat land wagen veel Afrikanen de oversteek in de hoop op een beter leven in de Golfregio.

De IOM schat dat er dit jaar al 55.000 migranten zijn overgestoken. Meer dan de helft van hen is jonger dan 18. Deze periode is de reis extra gevaarlijk omdat het op zee vaak hard waait.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl