NOS NieuwsAangepast

Ook boete voor bedienen telefoon in houder op dashboard

Wie in de auto bezig is met een telefoon die in een houder op het dashboard zit, kan daarvoor een bekeuring krijgen.

Uit een uitspraak van de kantonrechter in Leeuwarden blijkt dat ook het bedienen van een telefoon in een houder strafbaar is.

Volgens het Openbaar Ministerie is het voor het eerst dat een rechter dit vaststelt en schept de uitspraak nieuwe mogelijkheden om te bekeuren voor bellen of appen achter het stuur.

Afgeleid

Een automobilist kreeg eind vorig jaar in Sneek een bekeuring van 239 euro, omdat hij volgens de politie met één hand zijn telefoon bediende. Hij had zijn telefoon in een houder naast het stuur zitten en was daar volgens de politie zichtbaar mee bezig tijdens het rijden.

De man was het niet eens met de boete omdat hij de telefoon niet vast had. Hij liet de zaak daarom voorkomen, maar kreeg ongelijk.

Volgens de rechter is iemand die met één hand appjes stuurt of sociale media checkt op zijn telefoon, afgeleid van het verkeer en minder goed in staat zijn auto te besturen, ook als de telefoon in een houder zit. De rechter stelt dat gelijk aan het toestel zelf vasthouden.

Pakkans

"Een steun in de rug", vindt Veilig Verkeer Nederland. Al blijft het moeilijk om te handhaven op het gebruik van smartphones in de auto. "De politie moet het maar net zien", zegt een woordvoerder. "De pakkans is heel erg klein."

Veilig Verkeer Nederland verwacht meer van technische hulpmiddelen en apps die voorkomen dat een bestuurder zijn telefoon kan gebruiken in de auto.

Het Openbaar Ministerie legt de zaak binnenkort voor aan het gerechtshof voor een definitieve uitspraak over het gebruik van een telefoon in een houder. Eerder oordeelde het hof dat navigatieapparatuur wel bediend mag worden, maar dat een telefoon vastklemmen onder een hoofddoek bijvoorbeeld weer niet mag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl