Zanger Glen Campbell van Rhinestone Cowboy overleden

Aangepast
Glen Campbell in 1971 ANP

In de Verenigde Staten is countryzanger Glen Campbell op 81-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan Alzheimer. Campbell was vooral bekend van de evergreen Rhinestone Cowboy uit 1975.

Rhinestone Cowboy

Volgens het blad Rolling Stone besloeg Campbells carrière zes decennia waarin hij meer dan 45 miljoen platen verkocht. Andere hits van de zanger zijn Wichita Lineman en By the Time I Get To Phoenix. In 2005 werd hij opgenomen in de Country Hall of Fame.

Campbell werd geboren in 1936, als zesde van twaalf kinderen in een arm gezin in Arkansas. Op zijn veertiende liet hij school voor wat het was en begon in lokale cafés te spelen met een oom.

In 1962 werd hij lid van de Wrecking Crew, een groep professionele sessiemuzikanten uit Los Angeles die meespeelden op platen van veel bekende bands en muzikanten onder wie Elvis, Frank Sinatra en de Beach Boys. Hij viel zelfs kort in voor Beach Boy Brian Wilson. Het verhaal van de Wrecking Crew werd later verfilmd.

Trailer The Wrecking Crew

In 1967 brak Campbell solo door met Gentle on My Mind. In 2011 maakte Campbell bekend dat hij alzheimer had en nam afscheid met een laatste tour.

Vanavond om 22.45 uur zendt Het Uur van de Wolf een documentaire uit over de Amerikaanse countryartiest: Het geheugen van Glen Campbell. De uitzending is te zien op NPO 2.

STER Reclame