Makwala: dit voelt als sabotage Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Op last van de medische afdeling van de internationale atletiekfederatie IAAF mag Isaac Makwala niet starten in de finale van de 400 meter bij de WK atletiek in Londen. De race om de medailles staat voor dinsdagavond op het programma.

De atleet uit Botswana was het niet eens met het besluit en stapte toch in de atletenbus richting het stadion. Bij aankomst werd Makwala echter tegengehouden door een medewerker van de IAAF en meegenomen naar het kantoor van de atletiekbond.

Virus

Makwala is geveld door een voedselvergiftiging, als gevolg van een virus dat hij vermoedelijk heeft opgelopen in het hotel waar hij tijdens het titeltoernooi verblijft. Om die reden werd hij maandag ook al teruggetrokken voor de series van de 200 meter, de afstand waarop Makwala dit seizoen de wereldranglijst aanvoert met 19,77.

Makwala wordt tegengehouden bij de ingang Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Makwala was het helemaal niet eens met de beslissing van de IAAF. "Ik begrijp het niet. De IAAF zegt dat ze op uitslagen van medische testen wachten, maar ik ben helemaal niet getest", vertrouwde hij de BBC toe.

"Ik had maandag ook makkelijk kunnen starten op de 200 meter. Zo ziek was ik niet. Ik heb overgegeven, dat was alles. Het lijkt wel op een bewuste actie om mij uit te schakelen. Ik ben er kapot van.''

Medaillekandidaat

Op de 400 meter gold Makwala als een medaillekandidaat en belangrijke uitdager van de regerend wereldkampioen Wayde van Niekerk. Ondanks het startverbod zou Makwala zich wel bij de opwarmbaan naast het stadion hebben gemeld, maar daar werd hij tegengehouden door een IAAF-official.

STER reclame