NOS Voetbal Aangepast

Cocu: uitschakeling zorgt voor extra druk en extra spanning

Cocu: ik kan de spelers zeker nog kan raken

Het echec van PSV in Europa heeft Phillip Cocu vooralsnog niet van zijn stuk weten te brengen. Hij is begonnen aan zijn vijfde seizoen als trainer bij de Brabanders en wat hem betreft staat hij aan het einde van de rit voor de derde keer met de kampioensschaal in zijn handen. "Tuurlijk kan dat. Een club als PSV moet altijd voor de titel meespelen. Daar moet alles voor wijken."

De coach is de eerste om te erkennen dat de eliminatie in de Europa League-voorronde door NK Osijek, dat zowel uit als thuis met 1-0 won, niet echt veel houvast biedt voor dat streven. "Dat was een blamage. Met alle respect voor de tegenstander, maar wij als PSV zijnde moeten ons in ieder geval door die ronde heen knokken. Ook al zou dat op het randje gebeuren. Maar we zijn uitgeschakeld. En dan is schaamte wel op zijn plaats."

De dubbele nederlaag zal nog even doordreunen in Eindhoven. En niet alleen in financieel opzicht. "Het zorgt voor extra druk en extra spanning. Dat hoort ook bij een topclub. Een aantal spelers gaat nu ervaren wat dat inhoudt."

Revanchegevoelens

Die kunnen niet te rade gaan bij ervaren spelers als Andrés Guardado, Héctor Moreno, Jetro Willems en Davy Pröpper. Zij hebben stuk voor stuk hun heil elders gezocht. En misschien volgt Luuk de Jong ook nog wel. De spits kwam na twee mooie PSV-jaren vorig seizoen maar moeizaam tot scoren en moet vrezen voor zijn plek in de basis.

Luuk de Jong in PSV-shirt, maar hoe lang nog? Pro Shots

"Hij zit met een jaar waarin het niet lekker is gelopen en heeft revanchegevoelens", vertelt Cocu. "En ik moet zeggen dat hij op de trainingen een superscherpe indruk maakt. Luuk is hier nog, maar als er een optie komt voor hem die interessant is, dan kan ik mij voorstellen dat hij daar open voor staat. En dan zullen wij als club ook luisteren en meedenken."

De veranderde samenstelling van het elftal heeft z'n consequenties, beseft Cocu. "Ja, in de hiërarchie binnen onze ploeg verandert veel. Als er jongens wegvallen die een heel belangrijke rol binnen en buiten de lijnen hebben gehad, zal het zich een weg moeten vinden. Sommigen krijgen een grotere verantwoordelijkheid en moeten opstaan. Ze moeten wel de tijd krijgen om zich daarin te ontwikkelen. Dat heb je je niet met een knip in de vingers eigen gemaakt. En binnen het elftal zal dat ook moeten groeien."

Plichtmatig

Allemaal goed en wel, en ook nog begrijpelijk. Maar zorgelijker lijkt de ogenschijnlijke plichtmatigheid die PSV in de beide confrontaties met Osijek aan de dag legde. "Als je van buitenaf kijkt - op de tribune of op de televisie - kun je inderdaad die indruk krijgen", erkent Cocu.

"Het is wel een punt waar wij fel op zitten, ook in samenspraak met de selectie. Want mocht die indruk er zijn, dan zul je dat als groep eerst moeten onderkennen en erkennen om ermee aan de slag te kunnen gaan."

'Plezier uitstralen en op hoog niveau trainen'

Het contrast tussen het treurige Europese optreden van PSV en het enthousiasme dat de Nederlandse vrouwen de afgelopen weken hebben laten zien, was schrijnend. "Ik ben er continu mee bezig. Kijk, als sporter ben je op zoek naar wat je bij de dames zag: onderdeel van het team willen zijn, ook als je niet speelt, en dat allemaal in het teken van het doel: Europees kampioen willen worden."

"Maar daarbij straalden de vrouwen ook heel veel plezier uit. Dat is iets wat je op de trainingen nastreeft: plezier uitstralen én een heel hoog trainingsniveau halen. Maar dat moet dan wel vertaald worden naar de wedstrijden. En dat is ook een kunst voor een ploeg."

Spiegel

De vraag rijst of Cocu, die al sinds 2009 op trainingscomplex De Herdgang rondloopt en sinds 2013 het eerste onder zijn hoede heeft, zijn spelers nog wel weet te raken. "Ik heb zeker de overtuiging dat ik ze kan raken. Op het moment dat je als trainer het gevoel hebt dat je de grip kwijtraakt of de invloed op je spelers, moet je je conclusies gaan trekken, denk ik. Dan moet je in de spiegel kijken. En dat zou ik doen ook."

Maar zover is het dus nog niet. "De wisselwerking tussen staf en spelers is essentieel. Als daarin iets mis zou zijn... Maar dat is zeker niet het geval. Ik vind juist dat ze heel fris en gretig zijn. De druk zal toenemen door de blamage in Europa. Ik denk dat dat makkelijker te dragen is als je dat met zijn allen doet, als ploeg. Dan kun je terugvallen op elkaar, op een basis. En zo gaan we naar de wedstrijd tegen AZ toeleven. Zaterdag moeten we er staan. Dan is de eerste van 34 competitiewedstrijden."

STER reclame