De luchthaven van Funchal op Madeira EPA

Ruim 20.000 vakantiegangers, onder wie zeker 150 Nederlanders, kunnen wegens een krachtige wind al dagen niet vertrekken van het Portugese eiland Madeira, dat ver uit de kust van Marokko ligt.

Sinds vrijdag kunnen er op het vliegveld van de hoofdstad Funchal nog maar sporadisch vliegtuigen landen of vertrekken. 160 vluchten werden geannuleerd. Gisteren begon de wind iets af te nemen en vandaag is de situatie verder genormaliseerd. De afgelopen dagen waren er krachtige windstoten tot 75 kilometer per uur. Het vliegveld, vernoemd naar Cristiano Ronaldo die geboren is op Madeira, is door de ligging bij bergen en zee zeer gevoelig voor windstoten.

Ophalen per boot

Vliegtuigen met vakantiegangers voor Madeira zijn uitgeweken naar het Canarische eiland Tenerife of het kleinere Portugese eiland Porto Santo, dat iets ten noordwesten van Madeira ligt. Per boot ging het vervolgens naar Madeira.

"We hebben de hele nacht op matjes geleden. We zijn kapot, geradbraakt", zegt een gestrande reiziger tegen RTV Noord. De man uit Wagenborgen zit samen met zijn vrouw inmiddels al vier dagen vast op het eiland.

Porto Santo

Reisorganisatie TUI haalt vanmiddag 150 Nederlandse klanten per boot op om ze naar Porto Santo te brengen. Van daaruit kan gemakkelijker worden opgestegen. Als het goed is gaat ook het stel uit Wagenborgen op deze manier naar huis. De passagiers komen naar verwachting rond middernacht aan in Nederland.

STER reclame