Voormalig Roland Garros-finaliste Errani twee maanden geschorst

Aangepast
Sara Errani EPA

Sara Errani is door de internationale tennisbond ITF voor twee maanden geschorst. De Italiaanse (30) is betrapt op het gebruik van het verboden middel letrozol.

Letrozol wordt ingezet om kanker te behandelen, maar het is ook een middel om dopinggebruik te maskeren.

Bij de voormalig nummer vijf van de wereld, momenteel 98ste op de wereldranglijst, werden sporen van het medicijn gevonden na een out-of-competition-controle in februari 2017.

Verklaring

Errani's verklaring is dat ze per ongeluk sporen van het medicijn heeft binnengekregen na een etentje bij haar moeder Fulvia, die letrozol preventief gebruikt nadat er sinds 2005 een aantal keer kanker bij haar is geconstateerd.

Sara Errani
@SaraErrani
11 maanden geleden

Fulvia Errani zegt de pillen in de buurt van haar eten te bewaren, om eraan te worden herinnerd dat ze het medicijn moet slikken. Hierdoor zouden er sporen van letrozol in het eten terecht zijn gekomen en vervolgens ook in het lichaam van Sara Errani.

De ITF geeft Sara Errani het voordeel van de twijfel en oordeelt dat er geen opzet in het spel is, waardoor de strafmaat relatief laag is. Voor een dergelijke overtreding staat normaal gesproken een schorsing van twee tot vier jaar.

Naast de schorsing verliest Sara Errani, die zelf ook via sociale media een verklaring heeft gegeven, ook haar prijzengeld en de punten die ze tussen 16 februari en 7 juni (de datum van haar eerstvolgende negatieve dopingcontrole) heeft vergaard.

Staat van dienst

Errani bereikte in 2012 de finale van Roland Garros in het enkelspel. In het dubbelspel won ze met landgenote Roberta Vinci tussen 2012 en 2014 alle grandslamtoernooien.

STER Reclame