Danielle van de Donk en Jackie Groenen vieren de titel ANP

Het EK voetbal voor de vrouwen zit erop. En daarmee ook het werk voor de oud-internationals die de afgelopen weken bij de NOS hun analyses op de wedstrijden en het Nederlands elftal loslieten. Nou ja, bijna dan. Nog één keer laten Anouk Hoogendijk, Daphne Koster en Manon Melis hun licht over het toernooi schijnen.

Wat was voor jullie het moment van het toernooi?
Hoogendijk: "Voor mij was dat de openingswedstrijd tegen Noorwegen in Utrecht. Ik was daar al heel vroeg aanwezig en heb ook meegelopen in de optocht naar het stadion. Dat was echt kippenvel. Duizenden mensen in het oranje. Het hele stadion vol. En die meiden speelden ook nog eens geweldig en wonnen meteen van Noorwegen. Die wedstrijd is mij toch het meest bijgebleven."

Koster: "Dan kan ik eigenlijk alleen nog maar de finale noemen. Dat je het EK zo start tegen Noorwegen, met alle druk die erop staat, en daarna steeds beter gaat spelen en gewoon groeit in het toernooi... Het zelfvertrouwen spatte er steeds meer van af. En als je dan zo'n finale weet te spelen, in een hele leuke, open wedstrijd, dan is dat voor mij het hoogtepunt."

Shanice van de Sanden kopt Oranje naar 1-0 in het openingsduel van het EK ANP

Melis: "Voor mij was dat de kwartfinale tegen Zweden, die Nederland won. Zweden is historisch gezien een topland. Ik dacht dat het een pittige wedstrijd zou worden, maar Nederland speelde heel sterk. De ploeg straalde zoveel zelfvertrouwen uit. Al tijdens de wedstrijd dacht ik: ze kunnen de finale halen!"

Wie was de speelster van het toernooi?
Hoogendijk: "Lieke Martens. Duidelijk. Zij maakte gewoon het verschil voor Nederland. Zij was heel belangrijk met haar goals en haar acties. Als zij aan de bal kwam, dan gebeurde er gewoon iets. Ik vond Jackie Groenen ook heel goed, maar Lieke was, ook door haar goals, toch wel de speelster van het toernooi."

Lieke Martens rent weg na haar treffer tegen Engeland AFP

Koster: "De klasse druipt ervan af bij Martens. Maar als ik bedenk wie het belangrijkste is geweest, dan is dat Groenen. Zij was de sleutelspeelster op het middenveld, de schakel tussen verdediging en aanval. Ze werkte ongelooflijk hard, veroverde ballen en speelde die vrijwel altijd naar een ploeggenoot. Bovendien heeft ze een aantal keer een beslissende pass gegeven."

Melis: "Het is best wel terecht dat Lieke Martens is uitgeroepen tot speelster van het toernooi. Ze was een uitblinkster. Maar ik ben ook onder de indruk geraakt van Groenen. Ik kende haar natuurlijk wel, maar dat ze zo goed was, wist ik niet. Ik heb geweldige acties van haar gezien. En haar passing is zo goed. Heerlijk voor een aanvalster."

Wat was de teleurstelling van het toernooi?
Hoogendijk: "Dat waren toch wel de grote landen waarvan van tevoren veel werd verwacht. Frankrijk, Duitsland, misschien ook Engeland. Die ploegen vielen wat tegen. Maar dat komt misschien ook wel omdat de wat kleinere landen meer naar de top groeien."

Koster: "Frankrijk en Duitsland zijn tegengevallen, ja. En bij een aantal landen vond ik het niveau van de keepsters teleurstellend. Dat is ook behoorlijk belicht en eruit gehaald. Maar het is ook wel iets om bij stil te staan. De ontwikkeling van de keepsters moet een duw in de goede richting krijgen."

De IJslandse doelvrouw Gudbjorg Gunnarsdottir gaat in de fout AFP

Melis: "Duitsland natuurlijk, het land dat jaren achtereen de titel heeft gepakt. En Frankrijk. Dat zijn qua spel toch de toplanden, maar ze vielen zwaar tegen. Duitsland kwam ook niet tot scoren. Dat was een groot probleem. De ploeg heeft een nieuwe bondscoach. Misschien moeten de speelsters daar nog aan wennen."

Heeft het toernooi aan de verwachtingen voldaan?
Koster: "Ha, natuurlijk! Direct heeft het Nederlands elftal een fantastische wedstrijd tegen Noorwegen neergezet. Iedereen raakte daardoor nieuwsgierig naar het Nederlands elftal. En Oranje heeft dat het hele toernooi volgehouden, al hebben ze ook wel wat geluk gehad. Maar als je dan in de finale komt en met 4-2 wint, dan heb je aan alle verwachtingen voldaan."

Fans lopen in de Oranjeparade naar het stadion De Grolsch Veste ANP

Hoogendijk: "Daar heb ik weinig aan toe te voegen. Maar ook buiten het voetbal om heeft het alle verwachtingen overtroffen. Dat het zo is gaan leven in Nederland, dat er zoveel mensen zijn gaan kijken en dat het buiten het stadion al uren voor de wedstrijd oranje was, dat vond ik gewoon heel mooi."

Melis: "Ik bekijk het natuurlijk ook met een oranje bril, maar het was een geweldig en goed georganiseerd toernooi. Al hielp het dat het Nederlands elftal het zo goed deed. Het werd een groot feest, compleet met Oranjegekte. Nederland heeft twee keer eerder geprobeerd het EK naar ons land te krijgen, in 2009 en 2013. Achteraf is het misschien maar goed geweest dat het toen niet is gelukt."

STER reclame