Beren zoeken in prullenbakken naar voedsel AP

Roemeense steden in berggebieden hebben steeds meer last van bruine beren. De dieren komen naar de bewoonde wereld, op zoek naar voedsel in de vuilnisbakken, omdat ze in de bossen geen eten kunnen vinden.

In sommige gebieden in het midden van het land durven bewoners nauwelijks naar buiten, uit angst dat ze een beer tegenkomen. Het is al geregeld voorgekomen dat een bruine beer een hek rond een woning vernielde of de woning zelf binnendrong.

Bij de milieudienst in het district Harghita in Centraal-Roemenië zijn sinds het begin van het jaar 73 meldingen binnengekomen van schade die veroorzaakt is door beren. Dat is bijna twee keer zoveel als het totaal aantal meldingen over heel vorig jaar.

Bruine beren bedreigen Roemeense steden

Veel van de meldingen gaan over beren die schapen of ander vee aanvallen, maar in een aantal gevallen werden ook mensen aangevallen. Zeven slachtoffers in Harghita kwamen daardoor in het ziekenhuis terecht.

De afgelopen maanden hebben honderden mensen geprotesteerd bij het ministerie van Milieu in Boekarest. Ze eisen dat ze bruine beren mogen afschieten. Dat is nu niet toegestaan omdat het een beschermde diersoort is.

STER reclame