Sarina Wiegman NOS

In trainingspak blikte bondscoach Sarina Wiegman een paar uur na het laatste fluitsignaal terug op de EK-finale, terwijl ze tijdens de wedstrijd nog een pak droeg. "Ik ben onder de douche gezet, dus toen moest ik me even omkleden", verklaarde ze haar nieuwe outfit.

"We hebben alleen maar gezongen en gedanst, de champagne vloog door de kleedkamer", zegt Wiegman met een grote glimlach. "We zijn Europees kampioen en dat is fantastisch. Maar ik besef het nog niet helemaal."

Sarina Wiegman blikt terug op het EK

Na iedere wedstrijd groeide de aandacht voor de Oranjevrouwen, maar volgens Wiegman was haar elftal al voor het toernooi erg populair. "Een maand voor het toernooi waren de groepswedstrijden al uitverkocht en de media-aandacht werd steeds groter. We hadden door dat het groot werd nog voor we een minuut hadden gespeeld."

'Alles klopte dit toernooi'

"Daardoor dacht ik: het moet wel goed gaan", aldus Wiegman. "Bij succes kan alle aandacht natuurlijk ook een boost geven, maar als het misgaat krijg je wel de hele wereld over je heen."

Oranje is het toernooi, zes wedstrijden lang, zonder grote tegenslag doorgekomen. "Alles klopte en het heeft zelfs een beetje meegezeten. Dat voelde je gedurende het toernooi, de spelersgroep en de staf hebben het heel goed gedaan."

Sarina Wiegman 'is on fire'

Uitgerekend in de finale kwam Oranje op achterstand, voor het eerst dit toernooi. Wiegman raakte er niet van in paniek. "Ik dacht: dan hebben we nog genoeg tijd om gelijk te maken. We konden bij ons eigen plan blijven, gelukkig."

Begin dit jaar nam Wiegman het stokje over van Arjan van der Laan. Direct haalde ze Foppe de Haan in de dug-out. "Dat heeft heel goed uitgepakt, we hebben goed samengewerkt. Foppe was al adviseur, maar toen ik werd aangesteld wilde ik hem er graag bij op het veld, dan kon zijn meerwaarde worden gebruikt. Ook het aantrekken van Arjen Veurink (oud-trainer van de vrouwen van FC Twente, red.) was een heel goede zet, want dat is echt een vakman."

Wiegman: hoop dat de KNVB kan helpen bij aanwas meisjes

"Ik hoop dat deze titel een extra boost geeft aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal en onze competitie", vervolgt Wiegman. "Het niveau daarin is al omhoog gegaan, maar ik hoop dat het nu nog stabieler wordt."

'Zet jongens en meisjes bij elkaar'

Volgens Wiegman krijgen de clubs nu veel nieuwe meisjes en weten ze niet precies wat ze daarmee moeten. "Het beleid is er niet op afgestemd. Ik hoop dat de KNVB de clubs daarin kan helpen. Ze zouden alle jongens en meisjes in de F-jeugd op een hoop moeten gooien en daaruit de goede en minder goede spelers selecteren."

De succesvolle bondscoach sluit af: "Of het nou jongens of meisjes zijn, zet ze maar bij elkaar. Gemengd voetbal is goed voor allebei."

Nederland pakt Europese titel na spectaculaire finale Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame