Een ondergelopen straat in Grossarl
NOS NieuwsAangepast

Overstromingen en schade door noodweer Oostenrijk

Hevige onweersbuien hebben veel schade veroorzaakt in het midden van Oostenrijk. Met name het bij toeristen populaire Grossarltal is zwaar getroffen door de regen, bliksem en hagel. Door overstromingen is het dal afgesloten van de buitenwereld.

Zo'n 680 brandweermannen zijn ingezet om te helpen in het gebied in de deelstaat Salzburg. "Ik heb veel meegemaakt, maar nog nooit was het zo erg", zegt brandweercommandant Josef Promegger.

 • AFP
  Twee vrouwen kijken toe hoe de modder in het dorpje Kobenz wordt weggehaald
 • AFP
  Brandweermannen proberen een gestrande auto los te krijgen
 • AFP
  Een straat in Grossarl staat onder water door het noodweer
 • AFP
  Inwoners van Kobenz ruimen puin voor een huis op
 • AFP
  Brandweermannen aan het werk in een ondergelopen straat in Kobenz

De rivier Grossarlbach is door het noodweer van vannacht buiten zijn oevers getreden. Dat heeft geleid tot ernstige wateroverlast en modderstromen. Op sommige plekken zijn auto's meegesleurd door het water. Zo'n vijftig mensen moesten vannacht door de hulpdiensten worden bevrijd, omdat ze vastzaten in hun auto.

Doordat de toegangswegen zijn overstroomd, kunnen hulpdiensten moeilijk bij de dorpen in het Grossarltal komen. Helikopters zijn ingezet om mensen met medische noodgevallen naar het ziekenhuis te brengen. In een hotel in het dal zijn alle gasten opgevangen op de bovenste twee verdiepingen, omdat de begane grond blank staat.

Meer regen

Wanneer de vallei weer toegankelijk is, is onduidelijk. Het slechte weer in het gebied is nog niet voorbij. Voor vanmiddag is meer regen voorspeld.

Ook Tirol heeft te maken met overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen. De grootste problemen doen zich voor in het Zillertal, het Wipptal, het Stubaital en in Oost-Tirol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl