AFP

In Venezuela heeft de nieuw gekozen 'grondwetgevende vergadering' de eerste criticus van president Maduro afgezet. Het gaat om de hoogste openbare aanklager van het land, Luisa Ortega Díaz. Ze wordt vervangen door de Maduro-getrouwe Tarek Saab. Saab is nu de nationale ombudsman.

Voorafgaand aan het besluit trokken veiligheidstroepen samen voor Ortega's kantoor in de hoofdstad Caracas. Ortega was ooit een medestander van president Maduro, maar ze heeft zich steeds verder van hem afgewend vanwege de rechteloosheid in het land. Ze veroordeelde haar "bezetting" vandaag op Twitter en publiceerde foto's van zo'n dertig militairen die in gevechtstenue voor haar kantoor staan.

Dictatuur

De 545 leden tellende grondwetgevende raad, die gisteren werd geïnstalleerd, moet alle tegenstanders van Maduro aanpakken. Volgens voorzitter Delcy Rodriquez, die vroeger minister van Buitenlandse Zaken was, zijn die tegenstanders gewelddadige fascisten, die zich schuldig maken aan "economische en psychologische oorlogsvoering tegen de bevolking".

Maduro heeft de raad ook tot doel gesteld om alle parlementariërs van de oppositie hun immuniteit af te nemen, zodat dissidenten zonder juridische problemen kunnen worden opgepakt. Ook gaat de raad het nu nog onafhankelijke juridische apparaat 'hervormen'.

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) veroordeelt de "flagrante schending" van de onafhankelijkheid van aanklager Ortega. Veel landen, waaronder de VS en andere Amerikaanse staten, hebben de installatie van de grondwetgevende vergadering veroordeeld. Ze beschouwen het als een middel om een dictatuur te stichten.

Het Zuid-Amerikaanse economische samenwerkingsverband Mercosur heeft Venezuela uit protest als lid geschorst.

STER reclame