NOS SportAangepast

Fenomeen Farah brengt Britten in extase

Precies vijf jaar nadat hij de Britten in Londen in vuur en vlam heeft gezet met de olympische titel op de 10.000 meter, zorgde Mo Farah vrijdagavond opnieuw voor een uitzinnige stemming in het uitverkochte London Stadium.

Farah weer de beste op de 10.000 meter

De 34-jarige atleet veroverde voor de derde keer op rij de wereldtitel op de 10.000 meter.

Afscheid van de baan

Voor Farah zijn de WK voor eigen publiek zijn afscheid van de baanatletiek. Hij gaat na deze week verder op de weg. Dan moet de derde WK-dubbel in zijn loopbaan een feit zijn. Na de 10.000 meter moet komende week op de 5.000 meter de kroon op zijn loopbaan worden gezet.

Farah: dit was een emotionele avond voor me

Vijf jaar geleden hadden de Britten tijdens de Spelen een topdag bij het atletiek, want op dezelfde dag dat Farah toesloeg wonnen ook zevenkampsters Jessica Ennis en verspringer Greg Rutherford olympisch goud.

Hoofdnummer

Vrijdagavond was Farah het hoofdnummer in Londen. Het was de enige medaillebeslissing die op de openingsavond viel. De Brit, net als de Nederlandse Sifan Hassan deel uitmakend van een ambitieuze en zeer professionele lopersgroep van de Amerikaanse trainer Alberto Salazar, had het zwaar. Het tempo lag vanaf het begin hoog.

De Afrikaanse lopers legden zich niet bij voorbaat neer bij een nederlaag. De Oegandees Joshua Cheptegei nam het initiatief, voor de Kenianen Geoffrey Kamworor, Paul Tanui en Bedan Muchiri. Farah liet zich niet intimideren, vroeg het publiek om steun.

Muchiri offerde zich op voor zijn landgenoten met een ferme versnelling, maar Farah capituleerde niet. De ervaren titelverdediger had op vier ronden van het einde nog zeven concurrenten over. De Ethiopiër Abadi Hadis probeerde als eerste een gat te slaan, zonder succes.

Lange sprint

Het draaide uit op een lange sprint, waarin Farah de langste adem had. Gedragen door het publiek pakte hij opnieuw goud. Voor de Oegandees Cheptegei en de Keniaan Tanui.

Bij het verspringen kwam Jeff Henderson niet door de kwalificatie. De olympisch kampioen van Rio sprong 7,84 m en kwam 7 centimeter tekort voor een finaleplaats.

Verspringer Henderson mist 'honger' na olympisch goud

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl