Man houdt foto van Hugo Chávez omhoog tijdens eerste grondwetgevende vergadering AFP

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas is de omstreden 'grondwetgevende vergadering' voor het eerst bijeengekomen. De vergadering is in het leven geroepen door president Nicolás Maduro, met als doel wijzigingen door te voeren in het politieke bestel.

De 545 leden kwamen bijeen in het parlementsgebouw en droegen afbeeldingen van de grondlegger van de republiek, Simón Bolívar, en de links-populistische oud-president Hugo Chávez met zich mee.

Delcy Rodríquez, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, werd geïnstalleerd als voorzitter. Critici beschouwen de raad, die officieel Nationale Grondwetgevende Assemblee (ANC) heet, als een instrument van de controversiële Maduro. Ze vrezen dat hij de raad wil gebruiken om de oppositie uit te schakelen.

Chávistas

Hoewel de verkiezing van de leden was geboycot door de oppositie, was de opkomst afgelopen zondag hoger dan 40 procent, zegt Maduro. De oppositie bestrijdt dat en schat het opkomstpercentage op 15.

Vrijwel alle kandidaten die zich verkiesbaar hebben gesteld, zijn zogenoemde 'Chávistas' (afgeleid van Chávez). Ze zijn allemaal aanhangers van Maduro's partij PSUV (Verenigde Socialistische Partij van Venezuela).

Sancties VS

Het plan voor een wijziging van de grondwet is Maduro internationaal op felle kritiek komen te staan. Zo kondigde de Amerikaanse regering meer sancties aan. Maduro reageerde met: "Ik luister niet naar bevelen van het keizerrijk, niet nu en nooit. Kom maar op met meer sancties, Donald Trump."

STER reclame