NOC*NSF: geen plannen voor organisatie Spelen in 2032

Eurlings als lid van de IOC met koning Willem-Alexander bij de Winterspelen van 2014 EPA

De sportkoepel NOC*NSF is, in tegenstelling tot eerdere berichten in de media, niet bezig met het voorbereiden van een bid voor de Spelen van 2032. "Uiteraard hopen wij als NOC*NSF dat de Spelen naar Nederland komen", zegt woordvoerder Geert Slot, "maar de huidige regering is sinds 2012 heel erg duidelijk geweest: er is geen interesse voor."

Tijdens de laatste IOC-vergadering wekte het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings nog de suggestie dat Nederland open zou staan voor de organisatie van het mega-evenement. Dat zou dan na 2028 zijn, aangezien de Spelen van 2024 en 2028 in respectievelijk Parijs en Los Angeles zullen worden gehouden.

Eurlings brengt IOC-voorzitter Bach op idee: Amsterdam 2032

Radiostation BNR bracht eind vorige maand naar buiten dat Nederland plannen zou hebben om een zogeheten bid voor te bereiden. "Daar zijn wij niet bij betrokken", aldus Slot.

"We weten dat er oud-sporters en ook mensen in het bedrijfsleven zijn die enthousiast zijn. Wij merken dat wel. Maar dat was in de jaren 2000 tot en met 2006 niet anders, toen we begonnen met het olympisch plan 2028. Daar is echter door het huidige kabinet de stekker uit getrokken tijdens de formatie in 2012."

De politieke deur staat nu wellicht wel weer op een kier. D66 pleit in zijn verkiezingsprogramma voor een terugkeer van datzelfde Olympisch Plan. En die partij zit momenteel aan de onderhandelingstafel.

'Spelen moeten zich aanpassen aan stad en niet andersom'

Het IOC kijkt ondertussen verder naar mogelijke hervormingen. En dat was ook de boodschap van Eurlings vorige maand. "Er zijn heel wat landen afgehaakt voor de eindstreep. Om verschillende redenen. We moeten de komende jaren heel stevig hervormen. Het kan niet zo zijn dat het organiseren van de Olympische Spelen alleen iets is van grote landen. Ook voor kleinere landen moet het aantrekkelijk worden om het te organiseren."