Wekdienst van 4 augustus: dit gebeurde terwijl je sliep

ANP

Goedemorgen! Vandaag trekken enkele buien over het land, maar de zon schijnt ook geregeld. Het wordt 20 langs de noordwestkust tot 23 graden in Limburg.

Wat heb je gemist?

Weer brand in wolkenkrabber Torch Tower in Dubai

In een wolkenkrabber in Dubai heeft vannacht een grote brand gewoed. De gevel vatte vlam en de omgeving moest worden afgezet omdat er veel puin naar beneden kwam. Volgens de regering van de Verenigde Arabische Emiraten zijn alle bewoners veilig. In 2015 brak er ook brand uit in de wolkenkrabber.

Brand in wolkenkrabber Dubai

Terroristen Sydney wilden bom aan nietsvermoedende broer meegeven

Twee terreurverdachten die zaterdag in Australië werden opgepakt, wilden een vliegtuig neerhalen door een bom in de tas van een familielid te stoppen. Dat familielid wist van niks. Het explosief was verstopt in een vleesmolen, maar volgens Australische media mocht de tas niet mee aan boord omdat die te zwaar was. Het duo had volgens de politie ook plannen voor een aanslag met gifgas op een grote mensenmassa.

De persconferentie van de Australische politie Reuters

'Ict-lek zonnepanelen mogelijke bedreiging Europese stroomvoorziening'

De stroomvoorziening in Europa loopt gevaar door een beveiligingslek in zonnepanelen. Een beveiligingsbedrijf waarschuwt in de Volkskrant dat de omvormers makkelijk gehackt kunnen worden. Dat zijn kastjes die de opgewekte elektriciteit terugleveren aan het stroomnet.

Via deze kastjes kunnen hackers de zonnepanelen op afstand uitzetten. Als dat bij alle panelen tegelijk gebeurt, verliest Europa in een klap de stroomvoorziening van miljoenen huishoudens.

ANP

​Meer aardbeien geproduceerd door minder bedrijven

In tien jaar tijd is de aardbeiproductie in Nederland bijna met de helft gestegen. In 2006 werd er bijna 40 miljoen kilo geproduceerd, in 2016 was dat tegen de 60 miljoen. Dat meldt het CBS. Het aantal aardbeientelers is juist fors afgenomen, maar per bedrijf worden er nu dus veel meer aardbeien geproduceerd. Dat komt onder meer omdat er vaker in kassen wordt gekweekt, waardoor de opbrengst per plant hoger wordt.

Nationale vlindertelling ANP

Verder vandaag...

Op de luchthavens Eindhoven en Rotterdam moet je vandaag waarschijnlijk wat langer wachten. De marechaussee houdt daar vanaf 10.00 uur een stiptheidsactie waarbij de paspoortcontrole extra streng is. De marechaussee doet dat omdat het cao-overleg met het ministerie van Defensie al sinds april muurvast zit.

Heb je nog een momentje over vanmiddag? Dan kan je meedoen aan de tuinvlindertelling. De Vlinderstichting hoopt dat zoveel mogelijk mensen de komende drie dagen in hun tuin vlinders tellen en doorgeven.

Op de WK atletiek verschijnt Sifan Hassan op de baan voor de series van de 1.500 meter en Erik Cadée moet proberen de finale bij het discuswerpen te bereiken.

Vanavond om 20.00 uur zijn NOS.nl en Studio Sport op NPO 3 er live bij in Londen.

Fijne dag!