Een vrouw loopt door een ziekenhuis (archieffoto)
NOS NieuwsAangepast

Premie stijgt door onverwachte tegenvaller zorgverzekeraars

De zorgverzekeraars hebben volgens DSW-directeur Chris Oomen te maken met een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro. Die zal in 2018 worden doorberekend, wat neerkomt op gemiddeld 30 euro extra per jaar per premiebetaler, oftewel 2,50 per maand.

Verzekeraars krijgen op twee manieren geld binnen: via de premies en het zorgverzekeringsfonds. Dat fonds wordt gevuld met bijdragen via werkgevers en door de rijksoverheid. Na allerlei herberekeningen over 2016 blijkt dat de zorgverzekeraars 400 miljoen minder uit dat fonds krijgen dan gedacht.

Dat gat was volgens de DSW-directeur niet te voorzien. "Daardoor dalen onze reserves en dus onze mogelijkheid om de premies laag te houden", zegt Oomen.

Chris Oomen, directeur DSW Verzekeringen

De hoogte van de DSW-premie voor volgend jaar hoopt Oomen eind september bekend te kunnen maken. Volgens hem zijn er verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de premies verder stijgen (of dalen), zoals de inflatie of aanpassing van het pakket. "Maar bij de premievaststelling hebben we in ieder geval te maken met deze 30 euro. Die kunnen we niet wegpoetsen. Dat is een onaangename boodschap vooraf."

DSW is meestal de eerste zorgverzekeraar die zijn premie voor het komende jaar bekendmaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl