Reuters
NOS NieuwsAangepast

Terroristen Sydney wilden bom aan nietsvermoedende broer meegeven

Twee terreurverdachten die zaterdag in Australië werden opgepakt, wilden een vlucht van Etihad Airways neerhalen door een bom in de tas van een familielid te stoppen. Die broer wist van niks. Het explosief was verstopt in een vleesmolen, maar volgens Australische media mocht de tas niet mee aan boord omdat die te zwaar was.

Het duo wordt vandaag voorgeleid op verdenking van het voorbereiden en plannen van een terroristische aanslag. Op een persconferentie zei de politie dat de twee verdachten door Islamitische Staat (IS) zijn geïnspireerd en aangestuurd. Inlichtingendiensten zouden communicatie tussen de twee verdachten en IS-strijders in Syrië hebben opgevangen.

Giftig gas

Het duo had volgens de politie plannen voor twee aanslagen. De ene aanslag bestond dus uit het plaatsen van een explosief aan boord van een Etihad-vlucht op 15 juli. Voor de bom gebruikten ze militair materiaal dat door IS vanuit Turkije via luchtpost naar Australië was gestuurd.

Nadat die optie was mislukt, heeft een van de verdachten het zelfgemaakte explosief ontmanteld waarna de mogelijkheid van een aanslag met giftig gas in een mensenmassa werd besproken. Dit idee was volgens de politie nog ver van de daadwerkelijke uitvoering verwijderd.

De twee werden zaterdag in Sydney gearresteerd samen met twee anderen. Eentje is inmiddels vrijgelaten, de ander zit ook nog vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl