De Oranje-stoet in Enschede
NOS NieuwsAangepast

Enschede is oranje (en die Engelse fans zijn nergens te bekennen)

Enschede kleurt langzaam oranje. De stad is vanavond het decor voor de halve finale van het EK voetbal. Nederland speelt tegen Engeland in een uitverkocht stadion: 30.000 mensen komen kijken.

Inmiddels lopen er honderden mensen rond bij de fanzone, die speciaal voor de wedstrijd is gecreëerd. Overwegend in het oranje, Engelse fans zijn niet echt te ontdekken. "Oranje voert echt de boventoon", vertelde verslaggever Martijn van der Zande tijdens een Facebook Live. "Er zullen vast wel ergens een paar Engelsen lopen, maar die heb ik nog niet gezien."

Wij hebben de twaalfde man, een heel stadion oranje.

Oranjefan in Enschede

Een groep vriendinnen is uit Limburg (een van hen zelfs uit Griekenland) naar Enschede gereisd om de wedstrijd te bekijken. Ze zijn met zijn vieren, en op hun rug staan cijfers die samen 2017 vormen. De groep heeft er vertrouwen in. "Engeland is inderdaad niet mis, maar wij hebben de twaalfde man, een heel stadion oranje. Samen trekken we ze er wel overheen", vertelt een van de vrouwen.

Iedereen is overwegend positief. De ene fan verwacht een uitslag van 2-1 voor Nederland, de ander 3-1. Sommigen hebben het over een nipte overwinning van 1-0. Maar iedereen is het wel met elkaar eens: de vrouwen gaan winnen vanavond.

  • Martijn van der Zande/NOS
    Oranjefans in Enschede
  • Martijn van der Zande/NOS
    En nog meer Oranjefans in Enschede

Ook Maud Roetgering, de aanvoerder van FC Twente, loopt rond in de fanzone. Zij had niet verwacht dat de Nederlandse vrouwen in de halve finale zouden belanden. "Echt super", vertelt ze. "Ze gingen vrij makkelijk over Zweden heen in de kwartfinale."

Een uitverkocht stadion is iets nieuws voor haar. "Bij het EK in 2009 waren er maar 15.000 kaartjes verkocht. Ik ben een halfvol stadion gewend."

Het is een veel gemoedelijkere sfeer, veel meer gezinnen met kinderen die komen kijken.

Maud, aanvoerder FC Twente

En die drukte zorgt voor een heel bijzondere sfeer, gaat ze verder. Maar ook voor een opvallend verschil: want waar bij het mannenvoetbal vooral mannen komen kijken (en drinken), zijn in Enschede nu veel gezinnen en kinderen te zien. "Het is een veel gemoedelijkere sfeer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl