Toerist
NOS NieuwsAangepast

Hoe zorg je ervoor dat je geen vervelende toerist bent?

  • Emma Brink

    redacteur Online

  • Emma Brink

    redacteur Online

"Toeristen, ga naar huis!", schreven Spanjaarden deze week op spandoeken. Ze zijn het grote aantal vakantiegangers in Barcelona meer dan zat en steken uit wraak zelfs fietsbanden van toeristen lek. Onze correspondent Rop Zoutberg beaamt de drukte: "Je kunt hier over de hoofden van toeristen lopen."

Niet alleen in Barcelona zijn ze de toeristen beu, ook in Nederland wordt er geklaagd. "Als je door het centrum van Amsterdam loopt, is er geen doorkomen meer aan. Iedereen is het er inmiddels wel over eens dat de stad onleefbaar is geworden. Er zijn straten die volledig zijn veranderd in toeristenstraten", zei Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck in het tv-programma Jinek.

Er wordt vaak negatief gesproken over toeristen, maar we zouden bijna vergeten dat we zelf ook graag op vakantie willen. "Nederlanders gaan massaal de grens over. Dus ja, we zijn zelf ook onderdeel van het probleem", zegt hoogleraar toerisme Greg Richards. Maar de overlast van toeristen kan beperkt worden, vertelt hij.

Mensen zijn zich vaak niet bewust van hun toeristengedrag.

Greg Richards

Volgens Richards mogen we iets niet vergeten. "Je bent niet alleen burger van je eigen stad, maar ook van de steden waar je komt." Als mensen zo zouden denken, zou dat moeten voorkomen dat toeristen in hun zwemkleding woonwijken inlopen of hun afval op straat gooien, want dat doe je in je eigen wijk ook niet. "Maar mensen zijn zich vaak niet bewust van hun toeristengedrag."

Daarnaast moeten we ook met de drukte rekening houden, willen we de overlast verminderen. Want toeristen willen allemaal de Eiffeltoren zien in Parijs en de Sagrada Familia bezoeken in Barcelona - en het liefst in de zomervakantie. "Deze concentratie van ruimte en tijd draagt bij aan de drukte in de stad", zegt de toerisme-expert. Alleen al in Barcelona komen jaarlijks 32 miljoen toeristen, terwijl de stad zelf maar 1,5 miljoen inwoners kent.

De tip is dus om zelf opzoek te gaan naar een originele vakantiebestemming om zo de mensenstroom te verspreiden. "Dit probleem is al iets verminderd door de goedkope vliegmaatschappijen. Zij hebben ervoor gezorgd dat mensen naar andere bestemmingen gaan, dus niet alleen naar Londen, Parijs en Amsterdam. Er is al een groei te zien in de toename van toerisme in kleinere steden, zoals Porto, Lissabon en Sevilla", zegt Richards, die hiernaar onderzoek heeft gedaan.

Maar toeristen zijn niet altijd de schuldigen. Richards: "Mensen die om 03.00 uur 's nachts buiten schreeuwen vinden we irritant. In een grote stad heb je snel de neiging om overlast aan toerisme te linken, maar het zijn natuurlijk niet alleen de toeristen."

Rennen voor een plekje bij het zwembad

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl