Omroep Gelderland/Jan Willem van der Hogen
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

SGP niet te spreken over naaktlopers bij Burning Man-festival Apeldoorn

De SGP in Apeldoorn is verontwaardigd over de vergunning voor het evenement Burning Man, Where The Sheep Sleep. Het werd afgelopen weekend gehouden in park Berg en Bos.

Bij Burning Man komen kunst en feesten samen en het trekt veel excentrieke mensen. Volgens Omroep Gelderland noemt de SGP het evenement in een brief aan het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn een hedonistisch festijn dat nooit gehouden had mogen worden.

"Wij betreuren het dat het college toestemming heeft gegeven voor een hedonistisch festijn, waarbij bijvoorbeeld van tevoren al bekend was dat mensen naakt in de openbare ruimte rondlopen. Bovendien was een deel van de activiteiten op zondag", schrijft de SGP.

Beschermd natuurgebied

Ook vindt de partij het onbegrijpelijk dat het college heeft meegewerkt om het evenement in een beschermd natuurgebied te laten houden. Zo zou het feest tot in de kleine uurtjes zijn doorgegaan en zou er 's nachts gekampeerd zijn, terwijl dit niet mag.

Volgens de SGP werd de vergunning pas twee weken voordat het festijn begon afgegeven, terwijl eind april al een aanvraag was gedaan. Daardoor was er nauwelijks een mogelijkheid om bezwaar te maken.

Meest bekend is de Amerikaanse editie van Burning Man. Sinds 1986 wordt het festijn elke zomer gevierd. Een groep vrienden begon de traditie om de zonnewende te vieren door een Wicker Man te verbranden op het strand, een houten pop. Het ritueel werd verboden waarop het gezelschap verhuisde naar de woestijn van Nevada. In 1991 werd het een officieel festival.

Advertentie via Ster.nl