NOS NieuwsAangepast

Nieuwe instructies voor Chinese journalisten

In China moet journalistiek worden bedreven op een manier zoals de overheid het graag ziet. De journalisten van het Chinese staatspersbureau Xinhua krijgen daarom jaarlijks nieuwe instructies.

De veranderingen gaan deze keer vooral over Taiwan. "Gebruik nooit de term Taiwanese overheid", staat er geschreven. "Taiwan is een provincie van China, maar gebruik om rekening te houden met de gevoelens van de Taiwanezen Taiwanese regio of Taiwan."

"Dit is hoe de Chinese overheid wil dat de bevolking de wereld ziet", zegt NOS-correspondent Marieke de Vries. "Via het staatspersbureau, dat eigenlijk een spreekbuis is van de overheid, wordt de propaganda verspreid." Veel media in China volgen het stijlboek van het staatspersbureau.

Klinkt minder dreigend

In het journalistieke stijlboek staan ook instructies over de benaming van een aantal betwiste eilanden in de Zuid-Chinese zee. De Vries vindt verder de benaming van de nieuwe zijderoute opvallend. "Ze mogen het geen 'strategie' meer noemen, maar een 'initiatief'. Dit klinkt minder dreigend."

Winnie de Poeh staat niet op de lijst met verboden woorden. Eerder meldden verschillende internationale media dat afbeeldingen van het beertje verboden zijn omdat ze lijken op de Chinese president Xi Jingping. "Onzin", volgens De Vries. "Een socialmedia-site heeft een dag reacties met het plaatje geweigerd, maar het was niet landelijk verboden en de website staat het nu weer toe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl