NOS NieuwsAangepast

Zwaarst getroffen pluimveehouder mag deel eieren toch op de markt brengen

Dolblij is pluimveehouder Janet van Leeuwen uit het Gelderse Eck en Wiel. De bruine eieren van het bedrijf, waar geen fipronil in zit, mogen gewoon op de markt worden gebracht en zijn vanmorgen zelfs al opgehaald.

Het bedrijf werd begin deze week bekend als pluimveehouderij waar volgens de NVWA sprake was van acuut gevaar voor de volksgezondheid. "Maar dat ging alleen om de witte eieren, met de bruine eieren is niets aan de hand", zegt Janet van Leeuwen.

Moeite

Het kostte alleen de nodige moeite om de NVWA van het verschil tussen de eieren te overtuigen. De bruine eieren komen namelijk uit een andere schuur. "Maar gelukkig is dat nu gelukt en zijn er vanmorgen al zo om en nabij de 70.000 eieren opgehaald."

"Het is echt een opluchting," zegt Van Leeuwen. "We hebben steeds aan de bel getrokken en nu is het eindelijk gelukt."

De familie heeft zich de afgelopen dagen erg gesteund gevoeld. "We hadden steun aan ons geloof, ons gezin en de mensen om ons heen. De kerk heeft ook aangeboden te willen helpen. En een mooi voorbeeld: toen onze dochter naar de supermarkt ging en een medewerkster haar daar zeg, kreeg ze van die medewerkster eerst een bloemetje als troost. En dan al die kaartjes met mooie woorden."

Risico's

Dat het luizenbestrijdingsmiddel niet in eten thuishoort is duidelijk, maar de familie Van Leeuwen hoopt dat mensen zich realiseren dat de risico's heel klein zijn. "We zijn heel blij met die hoogleraar die in het nieuws is over een zelfmoordpoging met fipronil in Sri Lanka die niet was gelukt. En met vergelijkingen met bijvoorbeeld roken, dat echt heel veel slechter is."

Slecht nieuws was er voor een pluimveebedrijf in Odoornerveen, Drenthe. Daar werd gisteravond bekend dat in de eieren fipronil is aangetroffen. Vanwege de leeftijd van de leghennen hebben de eigenaren ervoor gekozen alle 60.000 kippen te laten ruimen.

In de loop van vanmiddag rondt de NVWA het onderzoek naar fipronil in de eieren af en worden ook de resultaten bekend van de 142 andere bedrijven die zijn geblokkeerd. Uit voorzorg blokkeerde de NVWA vorige week in totaal 180 bedrijven omdat ze zaken hadden gedaan met Chickfriend, het bedrijf dat wordt gezien als bron van de fipronil-besmetting.

Dat betekent dat vanmiddag ook de laatste codes van met fipronil besmette eieren op de site van de NVWA zullen worden gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl