In Caïro zijn tijdens de betogingen toch belangrijke kunstvoorwerpen uit het Egyptisch Museum gestolen. Dat zei minister van Oudheden Zawi Hawass. Eerder maakten de autoriteiten bekend dat een aantal plunderaars zeventig voorwerpen hadden beschadigd, maar dat er niets was meegenomen.

Volgens Hawass, de bekendste archeoloog van het land, zijn er acht belangrijke stukken gestolen, waaronder een verguld houten beeld van farao Toetanchamon. Ook een ander beeldje van Toetanchamon met een harpoen is zoek. Verder zouden er ook nog achttien wat minder belangrijke stukken zijn gestolen.

Souvenirwinkel

Plunderaars braken op 28 januari in bij het wereldberoemde museum, nadat de politie zich had teruggetrokken uit de straten van Caïro. Ze zouden vooral op zoek zijn geweest naar de 'magische stof' rood kwikzilver. Hawass zei toen dat de meeste inbrekers niet verder waren gekomen dan de souvenirwinkel.

Ondanks de diefstal van de stukken, benadrukt Hawass dat de archeologische schatten van Egypte de onrust relatief goed zijn doorgekomen.

STER reclame