Vladimir Klitsjko (l) in april in actie tijdens zijn verloren parij tegen Anthony Joshua
NOS SportAangepast

Klitsjko (41) zet punt achter boksloopbaan

Vladimir Klitsjko heeft met onmiddellijke ingang zijn boksloopbaan beëindigd. De 41-jarige Oekraïener werkte eind april voor een menigte van 90.000 mensen op Wembley zijn laatste gevecht om de wereldtitel (WBA, IBF, IBO) in het zwaargewicht af. De voormalig wereldkampioen verloor toen van de Brit Anthony Joshua.

Klitsjko, tussen 2000 en 2003 en tussen 2006 en 2015 de mondiale titelhouder in zijn gewichtsklasse, vindt het na twintig jaar profboksen genoeg geweest. "Ik heb na mijn laatste gevecht de tijd genomen om een beslissing te nemen. Ik heb nooit voor mogelijk gehouden dat ik zo'n lange en succesvolle loopbaan zou hebben."

Rematch

Op 11 november zou er een rematch tegen Joshua komen in Las Vegas. Klitsjko, de jongere broer van oud-wereldkampioen Vitali, heeft besloten dat duel te laten lopen.

Als amateur veroverde Klitsjko in 1996 goud bij de superzwaargewichten op de Spelen van Atlanta. In totaal bokste hij 69 professionele partijen, waarvan hij er 64 won. Bij die overwinningen zaten 53 knock-outs.

Oud-bokser Arnold Vanderlyde vindt het een verstandig besluit van Klitsjko om te stoppen. De Limburger, wiens inmiddels overleden trainer Fritz Sdunek later ook Klitsjko nog een tijd begeleidde, zag in april de kracht wegvloeien uit het lichaam van de Oekraïner.

"Hij ging tegen Joshua in de elfde ronde knock-out. Zijn kracht was weg. Voor mij was dat wel een teken dat hij misschien zou moeten stoppen, maar ik ging er in eerste instantie toch nog vanuit dat Klitsjko die rematch zou boksen. Hij is nu 41, een respectabele leeftijd. Hij is nog fit en vitaal. Hij kan op een goede manier aan een ander leven beginnen", aldus Vanderlyde in het NPO Radio1-programma De Ochtend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl