De Iuventa, het schip van de Duitse hulporganisatie Jugend Rettet EPA

De Italiaanse autoriteiten hebben een schip van een Duitse reddingsorganisatie die bootvluchtelingen probeert op te vangen aan de ketting gelegd. Italië beschuldigt de organisatie ervan bij de kust van Libië vluchtelingen rechtstreeks over te nemen van mensensmokkelaars.

Volgens de Italiaanse autoriteiten maakt de hulporganisatie zich daarmee schuldig aan clandestiene immigratie. Maar tegen persbureau AP zegt openbaar aanklager Ambrogio Cartosio: "Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat de motieven van deze club louter humanitair van aard zijn".

De onder Nederlandse vlag varende Iuventa mag de haven van Lampedusa, een klein eiland in de buurt van Sicilië, niet meer verlaten. De boot wordt bemand door vrijwilligers van de groep Jugend Rettet (Jeugd Redt) uit Berlijn.

Minder hulporganisaties

Italië wil het aantal hulporganisaties dat actief is in het Middellandse zeegebief flink terugdringen. Het land wil alleen nog boten toelaten van niet-gouvernementele organisaties die zijn aangesloten bij Frontex, het Europese grensagentschap voor de buitengrenzen van Europa.

STER reclame