Een onderzoeker op de IVF-afdeling van het academisch ziekenhuis Maastricht
NOS NieuwsAangepast

Wetenschappers weten voor het eerst ziek embryo-gen te corrigeren

  • Roselien Herderschee

    redacteur Zorg

  • Roselien Herderschee

    redacteur Zorg

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd een ziek embryo-gen dusdanig te corrigeren, dat de daaraan gekoppelde erfelijke hartaandoening werd uitgeschakeld.

De wetenschappers stellen dat de techniek zo effectief en veilig is dat corrigeren van een veelvoud aan erfelijke ziekten in embryo's een stap dichterbij is. De correctie werd direct na bevruchting, dus na het samenkomen van de eicel en zaadcel, in een laboratorium uitgevoerd.

De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het toonaangevende vakblad Nature. In aanloop naar de publicatie kwam al naar buiten dat het Amerikaanse onderzoeksteam bijzondere resultaten leek te boeken.

Tegelijkertijd stellen de onderzoekers dat er nog een lange weg te gaan is voordat de techniek in de kliniek toepasbaar is. Zo zal het onderzoek eerst meerdere keren herhaald moeten worden, om te kijken of de resultaten hetzelfde zullen zijn.

Veilig

"In termen van effectiviteit en veiligheid is het succespercentage hoger dan ik had verwacht", zegt Sjoerd Repping, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde in het AMC, na het bestuderen van de resultaten. Eerder noemde hij verdere uitwerking van de techniek al een "logische volgende stap". "Ook waren er geen ongewenste zij-effecten. Als je verder onderzoek wilt doen, lijkt dat met deze techniek veilig te kunnen."

Overigens gebruikten de Amerikanen voor hun onderzoek embryo's die zij speciaal voor onderzoeksdoeleinden kweekten. In Nederland is dat op dit moment niet toegestaan. De Gezondheidsraad kwam eerder dit jaar met het advies de embryowetgeving te verruimen om zo meer onderzoek met embryo's mogelijk te maken.

Het aanpassen van genen gaat gewoon gebeuren.

Sjoerd Repping

Maar of aanpassen van de wet wenselijk is, daarover lopen de politieke meningen uiteen. Als de formatiegesprekken volgende week hervat worden, zullen medisch-ethische kwesties daar zonder meer een onderdeel van zijn. D66 en ChristenUnie hebben daarover fundamenteel andere denkbeelden.

Repping noemt het belangrijk om de discussie te voeren over technische vooruitgang, en de consequenties daarvan. Ook omdat de internationale medische wetenschap niet stilstaat. "We weten niet waar de rem zit, laat staan dat we hem kunnen indrukken. Het aanpassen van genen gaat gewoon gebeuren. Ik zeg niet dat we dat in Nederland moeten willen, maar we moeten het wel hebben over de vraagstukken die nieuwe ontwikkelingen met zich meebrengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl