Robert Kubica groet het publiek op de Hungaroring na zijn testrit voor Renault
NOS SportAangepast

Kubica werkt na zware crash aan bewonderenswaardige F1-comeback

Robert Kubica hoopt nog altijd op een sprookjesachtige comeback in de Formule 1. De Pool reed woensdag op het circuit in Hongarije meer dan honderd testronden voor het team van Renault.

De 32-jarige Kubica raakte in februari 2011 zwaar gewond tijdens een rallywedstrijd in Noord-Italië en verbrijzelde daarbij onder meer zijn rechterarm.

"Van mijn voet tot aan mijn schouder had ik wel iets gebroken. Ik heb maandenlang pijn gehad. Het was een zware periode", herinnert Kubica zich in gesprek met de BBC.

De coureur gold op dat moment als een grote belofte en er gloorde voor hem zelfs een overstap naar Ferrari. Maar zijn raceloopbaan leek voorbij.

De Pool krabbelde na een aantal operaties langzaam op en dacht zelfs weer aan racen. Zo won hij in 2013 de titel in het World Rally Championship 2. Maar de grote droom bleef: een terugkeer in de Formule 1.

Mijn afgelopen maanden waren de fijnste ooit in de racesport.

Robert Kubica

Kubica's voormalige renstal Renault bood hem in juni de kans om 115 testronden te rijden in een Lotus E20 uit 2012. Toen ging het om een geste van het raceteam, maar een succesvolle, welteverstaan.

En dat heeft Renault ertoe doen besluiten om opnieuw met de Pool aan de slag te gaan, maar dit keer in de wagen die in het huidige F1-seizoen door Nico Hülkenberg en Jolyon Palmer wordt gebruikt.

Kubica functioneert overigens nog niet optimaal, maar het is voldoende om woensdag ruim honderd ronden over de Hungaroring te racen. "Ik kan mijn voorarm en pols niet draaien. Dat is mijn grootste beperking", weet de eenmalig grandprixwinnaar (Canada 2008).

De testritten smaken ongetwijfeld naar meer voor Kubica. Keert hij ooit terug in de Formule 1? "Ik weet niet of het ooit gaat gebeuren en of ik de kans ga krijgen. Ik ben de enige die er iets aan kan doen."

"De afgelopen drie maanden heb ik niet geracet, alleen maar getest", vervolgt Kubica. "Maar ik verzeker je, mijn afgelopen maanden waren de fijnste ooit in de racesport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl