Rode Amerikaanse rivierkreeft
NOS NieuwsAangepast

Waterschap brengt exotische rivierkreeft in kaart

Het waterschap van de regio Delft en Den Haag luidt de noodklok over de rode Amerikaanse rivierkreeft. Deze exoot komt steeds vaker voor en bedreigt andere diersoorten. Hij kan de oevers aantasten door holletjes en gangen te graven en waterplanten te knippen met zijn scharen.

Het dier is ongeveer vijftien centimeter groot en leeft in rivieren en sloten. Hij plant zich razendsnel voort en gaat regelmatig aan de wandel, over land en zelfs op geplaveide wegen in steden. Hoe en waar de kreeft precies leeft is nog niet bekend. Ook in de rest van Nederland komt het diertje voor.

Andere waterschappen in het westen van het land zeggen de snelle opkomst te herkennen, maar de problemen lijken nog nergens zo groot als in het Hoogheemraadschap Delfland. Dat waterschap wil de problematiek graag in kaart brengen. Op een formulier op de website kunnen mensen het melden als ze in de regio een kreeft zien.

Onderzoek

Het buurwaterschap Rijnland zegt dat de rode Amerikaanse rivierkreeft daar ook veel voorkomt. Er worden nog geen beheersmaatregelen genomen, maar de jagers op de muskusrat, een andere exoot, komen geregeld ook de kleine holletjes van de kreeft tegen. Het waterschap Hollands Noorderkwartier ziet het diertje ook, maar daar vormt het geen plaag.

In het waterschap Drents Overijsselse Delta, in het oosten van Nederland, is het dier in opkomst. Vooral in het natuurgebied De Wieden wordt het regelmatig gezien. Het waterschap is van plan om na de vakantie onderzoek naar de kreeft te doen. De indruk bestaat dat het dier vanuit het westen van het land het gebied binnenkomt.

Het dier is eetbaar en het ministerie van Economische Zaken heeft vorig jaar een plan gelanceerd om grootschalig en gericht op rivierkreeft te vissen. Hoe de kreeft naar Nederland is gekomen is ook onduidelijk. Een aannemelijk scenario is dat het diertje in de ballasttanks van grote zeeschepen is meegereisd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl