Lodewijk van Kemenade laat reuzenberenklauw zien
NOS NieuwsAangepast

Brandblaren en weggedrukte bloemen: reuzenberenklauw op zwarte lijst

Hij overwoekert alle andere bloemen en kan bij aanraking enorme brandblaren veroorzaken: de reuzenberenklauw. Vanaf vandaag is het verboden om de plant te verhandelen en is de overheid verplicht de exoot te bestrijden.

Landschapsbeheer Flevoland is er blij mee: "Nu er een wettelijk verbod is kunnen we de reuzenberenklauw echt aanpakken", zegt Lodewijk van Kemenade.

Hij bestrijdt het exotische soort al meer dan tien jaar in Flevoland, met de hulp van vrijwilligers. "We maaien ze twee keer per jaar en halen daarbij de bloem eraf. Op die manier blijft er geen zaad over waarmee de berenklauw zich kan voortplanten."

Reuzenberenklauw op zwarte lijst

Ook vanmorgen is Van Kemenade met een aantal vrijwilligers op pad in het bos bij Almere. "Ik heb er al tien gesnoeid", zegt een van hen tegen verslaggever Matthijs Holtrop.

Ondanks tien jaar bestrijding is de reuzenberenklauw nog steeds aanwezig in Flevoland. De plant verspreidt zich snel, vooral in de bosrand.

Brandblaren

Het probleem met de uitheemse soort is dat hij alle andere planten wegdrukt, zegt milieujurist Wilhelm Reinhold. "De plant kan wel twee meter hoog worden. Daarnaast leidt het aanraken van de berenklauw tot grote brandblaren. Dat kan gevaarlijk zijn als bijvoorbeeld kinderen in korte broek in het bos spelen."

Van Kemenade legt uit waarom landschapsbeheer Flevoland zo blij is met het verbod. "Tot dusver konden wij deze lastige soorten alleen in gebieden bestrijden die we zelf beheren. Bij de buren of in de berm bleven deze planten soms gewoon bloeien en hun zaad verspreiden. Nu kan de bestrijding gecoördineerd verlopen."

In Nederland kennen we ook de gewone berenklauw, maar die is inheems en wordt niet bestreden. Het gaat bij dit Europese verbod alleen om de reuzenberenklauw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl