NOS NieuwsAangepast

Meer bestellingen bij Thuisbezorgd.nl, maar fors verlies moederbedrijf

Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, heeft afgelopen halfjaar bijna 22 miljoen euro verlies geleden. Dat is bijna twee keer zo veel als een jaar eerder. Tegelijkertijd groeide het aantal maaltijdbestellingen met 43 procent.

In thuismarkt Nederland is het bedrijf winstgevend. In andere belangrijke markten (Duitsland, Polen, België en Oostenrijk) maakt Takeaway verlies. Het bedrijf zegt veel geld uit te moeten geven aan reclames en de eigen organisatie.

Bezorgdienst

Ook het uitbreiden van bezorgdienst Scoober kostte geld. Van oudsher regelde Thuisbezorgd alleen de bestellingen voor restaurants. Die moesten vervolgens met hun eigen mensen de maaltijden bezorgen. Maar Thuisbezorgd wil vaker de bezorging zelf doen, net zoals concurrenten Foodora, Deliveroo en Ubereats.

"Wij denken dat je in de maaltijdbezorgmarkt alleen duurzaam winst kunt maken als je in een land marktleider bent", zegt topman Jitse Groen bij de presentatie van de cijfers. "Het is daarom van het grootste belang dat ons marktaandeel in landen als Duitsland en Polen groeit naar een vergelijkbaar niveau als in Nederland. We zijn op de goede weg om dit te bereiken."

Beursgang

Afgelopen september ging Takeaway naar de beurs om geld op te halen voor verdere groei. De opbrengst was zo'n 300 miljoen euro.

In Nederland groeide Thuisbezorgd de afgelopen tijd flink door. Er werd afgelopen halfjaar bijna 13 miljoen keer eten besteld, 31 procent meer dan in de eerste helft van 2016. Gemiddeld krijgt Thuisbezorgd een commissie van ruim 12 procent per bestelling.

Concurrenten

De laatste tijd timmeren in Nederland de concurrenten Deliveroo, Foodora en Ubereats flink aan de weg. Maar of die drie winst maken in Nederland is onduidelijk: ze hoeven als niet-beursgenoteerde bedrijven geen winst- of verliescijfers te publiceren.

Ze zijn in ieder geval veel kleiner dan Thuisbezorgd, ook omdat ze alleen maar in een aantal grote steden bezorgen, terwijl Thuisbezorgd in heel Nederland actief is. Bij Thuisbezorgd zijn zo'n 6000 restaurants aangesloten, bij de anderen veel minder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl