NOS NieuwsAangepast

'Telefoon achter het stuur net zo zwaar bestraffen als drank'

Het gebruik van een telefoon achter het stuur moet veel zwaarder bestraft worden. Dat bepleit Veilig Verkeer Nederland in een brief over roekeloos rijden aan demissionair minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie. Die werkt op dit moment aan een nieuwe verkeerswet die roekeloos rijden zwaarder en sneller zal bestraffen.

"We zien de afgelopen jaren een verhoging van het aantal doden en ernstig gewonden in het verkeer. Dat houdt gelijke tred met de ontwikkeling van het gebruik van de smartphone", zegt Rob Stomphorst van de VVN.

Zijn organisatie pleit ervoor dat daarin duidelijk wordt gemaakt wat roekeloos rijgedrag precies is. "Wat Veilig Verkeer Nederland betreft zijn rijden onder invloed, rijden met een absurd hoge snelheid en het gebruik van smartphones tijdens verkeersdeelname nadrukkelijk vormen van roekeloos rijgedrag", schrijft VVN in de brief.

Je telefoon gebruiken achter het stuur zou volgens de VVN daarom net zo zwaar bestraft moeten worden als rijden met drank op. De boetes voor rijden onder invloed beginnen bij 300 euro.

"Het gaat ons om het ontwikkelen van een sociale norm, net zoals bij alcohol", zegt VVN-woordvoerder Stomphorst. Hij pleit ook voor technologische ontwikkelingen waardoor smartphonegebruik is uitgeschakeld tijdens het rijden. "Dat zijn we niet gewend, want nu is het 'alles kan'."

Pakkans

Veilig Verkeer Nederland merkt op dat niet alleen de wet strenger moet worden, maar dat er ook meer gecontroleerd moet worden. "Weggebruikers hebben niet meer het gevoel dat de politie meekijkt. De pakkans zit bijna op nul."

Veilig Verkeer Nederland heeft niet alleen automobilisten maar ook appende fietsers op de korrel. Zo gaat de organisatie samen met KPN een app ontwikkelen om appen op de fiets onmogelijk te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl