De deelfietsen worden overal in de stad geparkeerd
NOS Nieuws

Amsterdam haalt deelfietsen van straat

De gemeente Amsterdam doet de deelfiets in de ban. Alle deelfietsen die in de openbare ruimte worden verhuurd, worden van straat gehaald, zodat er "plek in het rek is en blijft", aldus de gemeente.

De deelfiets kan worden gehuurd door middel van een app. Daarmee betaalt een klant de fiets en wordt die van het slot gehaald. Als de klant hem heeft gebruikt, kan hij hem overal wegzetten.

En dat levert frustratie op, omdat schaarse fietsplekken onnodig bezet worden. "We zijn hard aan het werk om meer plek voor de fietser te realiseren en die willen we niet door de vele commerciële deelfietsen laten innemen", zegt wethouder Litjens.

Paal en perk stellen

De afgelopen tijd is er in de stad een wildgroei aan nieuwe bedrijfjes die de deelfiets aanbieden. Het concept zou eigenlijk het aantal fietsen in de stad moeten verminderen, maar het werkt averechts, concludeert de wethouder. "Tot nu toe lijken het er alleen maar meer te worden, daar willen we paal en perk aan stellen."

Volgens de gemeente is het ook wettelijk niet toegestaan om de openbare ruimte als uitgifteplek voor de fietsen te gebruiken. De bedrijven moeten nog op de hoogte worden gesteld van de nieuwe aanpak. De gemeente wil met de bedrijven nadenken over hoe de parkeerdruk door middel van de deelfietsen wel kan worden verminderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl