Toeristen in Barcelona AFP

Spanjaarden verzetten zich steeds meer tegen het grote aantal toeristen. Vooral in Barcelona is er kritiek. In de stad zijn leuzen te zien als "Toeristen, ga naar huis!", vertelt correspondent Rop Zoutberg. Dat het erg druk is beaamt hij. "Je kunt hier over de hoofden van toeristen lopen." Het protest wordt heviger.

Vandaag verscheen op Twitter een filmpje waarin leden van de anarchistische groep Arran in Barcelona huurfietsen vernielen. Zij staken de banden van de fietsen, die bestemd zijn voor toeristen, met een keukenmes lek. De actie is niet illegaal, zegt de groep. De leden zouden slechts hun buurt verdedigen.

Vorige week bestormden vier gemaskerde Arran-leden een toeristenbus met Britten bij voetbalstadion Camp Nou. Er brak paniek uit, omdat de toeristen aan een terroristische aanslag dachten. Maar zij waren niet het doelwit; de aanvallers bekladden de bus met leuzen tegen het toerisme. "Toerisme vermoordt de wijken", schreven ze op de bus. De groep heeft meer acties aangekondigd.

Al jaren vinden Spanjaarden dat het in veel steden door de toeristendrukte niet meer leefbaar is. Vorig jaar bezochten in totaal ruim 30 miljoen toeristen Barcelona. De stad heeft 1,6 miljoen inwoners.

De drukte wordt mede veroorzaakt doordat inwoners hun woning via sites zoals Airbnb verhuren. Ook de toename van het aantal toeristen dat met cruiseschepen de stad aandoet, veroorzaakt frustratie. Er komen dan in een keer duizenden toeristen de stad binnen.

Maatregelen

Het stadsbestuur van Barcelona probeert de problemen in de hand te houden door strengere regels in te voeren. Zo kondigde Barcelona begin dit jaar een bouwstop aan voor toeristenaccommodaties. Hotels die dichtgaan worden niet vervangen. Ook worden er geen nieuwe licenties uitgegeven voor Airbnb-verhuur.

Het probleem zal niet snel verholpen zijn, vertelt correspondent Zoutberg. "Als je hier rondloopt weet je dat het een kwestie van de lange adem is. Het stikt hier van de toeristen en die zullen hier voorlopig niet weggaan."

STER reclame