Neymar
NOS VoetbalAangepast

Wordt Neymar echt de man van 500 miljoen euro?

De naam van Neymar zoemt al weken rond op de transfermarkt. Tot op heden leken het slechts geruchten, maar steeds meer tekenen wijzen erop dat de Braziliaanse spits van FC Barcelona een ongekende transfer maakt naar Paris Saint-Germain. Met de overgang zou meer dan 500 miljoen euro gemoeid zijn.

"Het laatste nieuws? Het televisiekanaal van de eigenaren van Paris Saint-Germain heeft het nieuws bevestigd: Neymar gaat naar PSG", weet correspondent Edwin Winkels vanuit Spanje.

Winkels volgt het nieuws al enkele weken. "Die bevestiging zegt nog niets. Al het nieuws rondom deze transfer moet je met enige terughoudendheid brengen, want je weet niet wat er echt waar is. Maar alles lijkt erop te wijzen dat dit rond komt. Iedereen hier in Spanje gaat ervan uit dat hij vertrekt."

Neymar bij de NBA Finals

"Wat er gaat gebeuren: Neymar tekent naar verluidt een contract waarmee hij in dienst treedt van Qatar 2022, het comité dat het WK voetbal organiseert. Zij keren hem vervolgens een bedrag uit waarmee hij zijn clausule bij Barcelona kan betalen. Op het moment dat hij dat doet, is Neymar een vrij man en kan hij gaan en staan waar hij wil."

Barcelona heeft een clausule in het contract laten opnemen waarin staat dat Neymar pas weg mag als hij het astronomische bedrag van 222 miljoen euro op tafel legt. Dat lijkt via deze constructie alsnog mogelijk.

Geen transfer, wel 500 miljoen euro

"Als hij dat bedrag betaalt, is hij een vrij man. En als vrij man kan Paris Saint-Germain hem contracteren. Een transfer is het in feite dus niet, maar het wordt natuurlijk wel als overgang gezien."

Lionel Messi en Neymar vieren een doelpunt
Winkels: transfer Neymar lijkt op wraakactie

En het kostenplaatje rondom Neymar stijgt de komende jaren nog verder, naar boven de 500 miljoen euro. "Hij gaat zestig miljoen euro bruto per jaar verdienen in Parijs, wat neerkomt op dertig miljoen euro netto", zegt Winkels. "En dan is er natuurlijk nog de premie voor zijn vader."

Neymar senior had bij Barcelona een premie van 26 miljoen euro bedongen op het moment dat zijn zoon op 31 juli 2017 nog onder contract zou staan in Catalonië. "Dat gaat Barcelona natuurlijk niet betalen als Neymar al bezig is met een vertrek."

Neymar (r) met Formule 1-coureur Lewis Hamilton tijdens de NBA Finals
Neymar

Het is een gegoochel met bedragen. Maar mag dit allemaal wel? Winkels: "Dat is de vraag. Het is afwachten op welke begrotingen de bedragen allemaal terechtkomen. En of het mag volgens de Financial Fair Play-regels van de UEFA."

Een voordeel bij deze complexe zaak is dat er niet onderhandeld hoeft te worden tussen de clubs. Zodra Neymar dat bedrag betaalt, is zijn overgang in feite rond. Dus ik verwacht dat de volgende stap zal zijn dat Barcelona bekendmaakt dat Neymar de 222 miljoen euro betaald heeft. En dan kan Barcelona de markt op. Nadeel voor de club is dat iedereen de bedragen kent. Alle beoogde nieuwe spelers, zoals Antoine Griezmann die veel genoemd wordt, zullen opeens een stuk duurder zijn."

Woensdagochtend om 9.30 uur wordt Neymar op de training bij Barcelona verwacht. Dan zou hij vandaag dus moeten terugvliegen vanuit Qatar of Frankrijk. Mocht er in de loop van dinsdag geen witte rook zijn, dan ongetwijfeld morgenvroeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl