EPA

President Xi Jinping heeft als opperbevelhebber van het leger zijn buurlanden gewaarschuwd. China staat klaar om terug te slaan als het wordt bedreigd. Dat zei hij op het 90-jarig jubileum van het Volksbevrijdingsleger, het grootste leger ter wereld.

Volgens correspondent Marieke de Vries slaat Xi nu een andere toon aan. "Hij zei tot nu toe vooral dat China een vredelievend land is, dat het geen kwaad in de zin heeft en dat het betere relaties met de rest van de wereld wil. Dat zei hij vanochtend ook wel, maar hij voegde er wel aan toe dat China het niet zal laten gebeuren dat een deel van het land zal worden afgenomen."

Zo zei de president in zijn toespraak die een uur duurde: "We zullen niet toestaan dat een persoon, organisatie of politieke partij een stuk van het Chinese territorium zal afpakken."

Ruzie met de buren

Xi noemde geen specifiek voorbeeld, maar er spelen een aantal conflicten in China of met andere landen. Zo zijn er afscheidingsbewegingen in het westen van China. In de regio Xinjiang wonen veel islamitische Oeigoeren. Zij zijn een minderheid en voelen zich achtergesteld door de Han-Chinezen. De regering heeft de laatste jaren al veel militairen naar dat gebied gestuurd.

Ook is er nog de kwestie Taiwan. Dat beschouwt zichzelf als onafhankelijk land, maar volgens China is het gewoon onderdeel van de Volksrepubliek. En dan zijn er ook nog de claims die landen leggen op eilanden en gebieden in de Zuid-Chinese Zee.

Leger gemoderniseerd

De speech volgt op de enorme militaire parade die zondag werd gehouden ter ere van het 90-jarig jubileum. Daar was ook te zien dat China het leger de afgelopen jaren flink heeft gemoderniseerd. Marieke de Vries: "Het was en is weliswaar het grootste leger ter wereld, maar ook vooral een voetleger. Er is veel geld gestopt in nieuw materieel van Chinese makelij, zoals vliegdekschepen en straaljagers. Allemaal om te laten zien dat het Chinese leger klaar is om te vechten en zichzelf te verdedigen."

Vandaag worden ook de veteranen geëerd. En in Xingjiang worden deze dagen grote war games georganiseerd. Verder wordt er in de metro's en op de staatstelevisie de hele dag militaire muziek gedraaid.

Xi Jinping spreekt in het Volkscongres AFP

STER reclame