NOS NieuwsAangepast

Politie neemt oppositieleiders Venezuela uit hun huis mee

Twee belangrijke oppositieleiders in Venezuela zijn meegenomen door de politie. Leopoldo López en Antonio Ledezma werden door agenten uit hun huis gehaald, melden familieleden van de twee op Twitter. De twee stonden al onder huisarrest.

Op sociale media zijn filmpjes verschenen van de arrestaties. Op een daarvan is te zien hoe Ledezma onder luid protest van twee vrouwen in zijn pyjama het huis uit wordt gehaald. Verschillende omstanders staan te filmen.

Een van de vrouwen vraagt om hulp van de buren. Ze roept: "Ze nemen Ledezma mee! Het is een dictatuur!"

Op een ander filmpje is te zien hoe agenten López in een politieauto zetten. Zijn vrouw schrijft op Twitter: "Ze hebben zojuist Leopoldo uit huis gehaald. We weten niet waar hij is en waarom hij is meegenomen."

López werd in 2015 veroordeeld tot 14 jaar cel. Volgens de regering had hij tegenstanders van president Maduro aangezet tot rellen. Hij mocht vorige maand naar huis om daar zijn straf uit te zitten vanwege gezondheidsredenen.

De arrestatie van oppositieleiders Lopez en Ledezma

Het huisarrest van de mannen weerhield hen er niet van hun stem te laten horen. Via een videoboodschap spraken ze onlangs nog hun aanhangers toe. Het is onduidelijk of dat de aanleiding is om de twee oppositieleiders te arresteren.

Volgens correspondent Marc Bessems hebben ze met de videoboodschappen mogelijk de voorwaarden voor hun vrijlating geschonden. "Maar het kan ook een signaal zijn naar andere oppositieleiders. Over een ander heeft president Maduro gezegd dat er een cel met zijn naam erop voor hem klaar staat."

In Venezuela wordt al maanden geprotesteerd tegen Maduro. Afgelopen weekend waren er verkiezingen voor een raad die de grondwet moet hervormen om zo Maduro meer macht te geven. De oppositie boycotte die verkiezingen. Volgens de kiesraad bracht 41,5 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uit, maar onafhankelijke waarnemers schatten de opkomst op nog geen 20 procent.

Leopoldo López (links) en Antonio Ledezma (rechts)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl