Albert Bos | NOS

Zij maakten het verschil in november. En zorgden voor Trump in het Witte Huis. De blue collar workers, de staalarbeiders, staan nog steeds achter hun stem. Maar ze worden wel ongeduldig.

Ohio kende ooit de levendige staalindustrie van Amerika. Veel fabrieken staan er nu verlaten bij. De rustbelt (roestriem) wordt het wel genoemd.

In november waren we hier ook al en spraken we met een staalarbeider: Dan Moore. Nu zoeken we hem weer op. Op dezelfde plek waar hij toen emotioneel werd van een verlaten fabriek.

Staalarbeiders VS nog altijd blij met Trump

"Ik sta nog steeds achter mijn stem", zweert Moore. "Maar hij zou de roest van de rustbelt schudden. Dus we zitten eigenlijk hier in een wachtstand, om te kijken hoe hij zijn campagnebelofte gaat inlossen."

"Ik heb geen idee waar zijn focus nu op is. Ik ben bezorgd en ook een beetje teleurgesteld. Hij moet meer doen. De middenklasse neemt nog steeds af. En we verliezen nog steeds goed betaalde industriebanen. Maar ik denk ook dat het komt door het establishment in Washington, dat hij dat nog niet voor elkaar krijgt."

November 2016: Ohio kiest voor Trump

Trump, kom hier!

Een vriend van Dan Moore woont vlakbij. Hij was lange tijd werkloos en heeft sinds januari weer werk, bij een fabriek die onderdelen maakt voor de JSF. Hij is Democraat, maar switchte naar Trump.

"We lijden nog steeds hier", zegt Scott Seitz. We hebben alles ingezet op Trump. En we moeten het bloeden stoppen. Hij moet hier eens rondlopen en een kijkje komen nemen. Niet vanuit the Oval Office. We hebben hem hier nodig."

De problemen in het gebied spelen nog steeds. Zo verloren 1200 man bij General Motors in Lordstown in januari nog hun baan.

Het raakt Seitz. "Het doet pijn. Sinds eind jaren 70 is het hier achteruit gegaan. Het raakt iedereen hier. Ik ben hier opgegroeid. En deze stad is alles voor mij."

Albert Bos | NOS

STER reclame