Ambulance in België
NOS NieuwsAangepast

Cel voor stel dat zoontje (6) dag lang op ijskoud balkon zette

De moeder en de stiefvader van een Belgische jongetje dat tijdens Kerst in de vrieskou voor straf op het balkon was gezet, zijn veroordeeld tot vijf en zes jaar cel. De jongen van 6 jaar overleefde het maar net.

Hij moest van 05:00 uur tot 20:00 uur in zijn pyjama op het balkon staan, omdat hij stiekem een pannekoek uit de keuken had gepakt. Pas toen hij in de avonduren zijn bewustzijn verloor, werd hij door het stel weer naar binnen gehaald en belden ze een ambulance. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Zijn lichaamstemperatuur was nog maar 27,2 graden.

Mishandeld en ondervoed

Tegen de ambulancedienst zeiden de moeder en de stiefvader dat hun zoontje was gevallen. Uit het onderzoek bleek al snel dat de jongen en zijn tweelingzus uit Brussel werden mishandeld en ondervoed waren.

De kinderen moesten wel vaker lijfstraffen ondergaan. Het OM zei vlak na de arrestaties al dat het stel de ernst van de zaak niet in de gaten had. "Ze denken dat het normaal is wat ze gedaan hebben."

De moeder kreeg met zes jaar cel de zwaarste straf. De rechter verweet haar dat ze niet ingreep nadat de stiefvader het jongetje op het balkon had gezet. De stiefvader is veroordeeld tot vijf jaar, waarvan de helft voorwaardelijk.

Dat is een stuk lager dan geëist. Het Openbaar Ministerie in Brussel wilde dat ze respectievelijk twaalf en tien jaar de cel in gingen. Het OM eiste die hoge straffen onder meer omdat ze geen verantwoordelijkheid namen voor hun daden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl