'Ik hoop dat mijn caravan op Fort Oranje er vanavond nog staat'
John van der Tol
redacteur Online
John van der Tol
redacteur Online
"Deze kraan gaat zo mijn woning vernietigen. Ik voel me klote, al zeg ik het netjes." Jerry is een van de bewoners die vandaag hun biezen moeten pakken. Hij woont sinds anderhalf jaar op camping Fort Oranje. Met zijn vriendin en twee honden. "Straks sta ik gewoon op straat."
Het is nog vroeg op de camping in Rijsbergen als politieagenten, beveiligers en werklieden arriveren. Tussen de stacaravans op veld F ligt puin, verder ziet het er verlaten uit. Een enkele bewoner komt even kijken, wachtend op wat komen gaat. Maar van de 48 caravans op het veld is ongeveer de helft van de bewoners al vertrokken.
Fort Oranje moet over een jaar helemaal dicht zijn. Er wonen volgens de gemeente criminelen en mensen die voor overlast zorgen. "Fort Oranje wordt gezien als een vrijstaat", zegt Louise Schneider, woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. "Ook gingen de caravans steeds meer achteruit in kwaliteit. Alles bij elkaar is het niet veilig meer om hier te wonen."
Bewoner Jerry begrijpt dat hij weg moet, maar is niet blij met de gang van zaken. "De gemeente heeft ons gezegd dat we een jaar hebben om iets anders te zoeken. Maar afgelopen donderdag lag er ineens een brief dat we vandaag moesten vertrekken."
Tijd om iets te regelen was er niet, zegt Jerry. "Ik had alleen vrijdag. Want in het weekend kan je helemaal niets."
Ondertussen is hij wel bezig met een nieuw huis, maar pas begin augustus staat er een bezichtiging gepland. "Ik heb de afgelopen dagen alleen onderdak voor mijn honden kunnen regelen." Via een makelaar probeert hij nog wel een woning te regelen. Maar dat is tot nu toe niet gelukt. "Ik heb nu maar een hotelletje geboekt."
Veel campingbewoners zien Fort Oranje als de enige plek waar ze heen kunnen. Een van hen is Martin. Zijn dochter Rowena Rikkers werd in 2001 vermoord, iets waar hij tot op de dag van vandaag mee worstelt.
Martin verblijft ook op veld F, in de hoop zijn leven juist weer op orde te krijgen. "Ik zat hier voor mijn rust. Nu lijkt het wel een oorlogsgebied."
Martin is een van de bewoners die vandaag nog niet hoeven te vertrekken. Hij heeft een zorgindicatie en mag dus nog even blijven tot er vervangende woonruimte is gevonden. Maar blij is hij allerminst. "Ze hadden de rotte appels er gewoon uit moeten halen. Want die arbeiders maken er een zooitje van."
Ondanks dat de ontruiming rustig en geordend verloopt, houdt Martin alles nauwlettend in de gaten. "Ik hoop dat mijn caravan er vanavond nog staat", zegt hij. "Dat ik vanavond nog gewoon normaal een rondje met mijn hond kan lopen."
Jerry had liever een andere aanpak gezien. "Kijk er moest natuurlijk wel iets gebeuren. Maar dit? Probeer er gewoon iets moois van te maken. Straks zijn al die seizoensarbeiders weer weg. Maar nee, het maakt de gemeente niet uit of ik onder een brug slaap of in een hotel."
De gemeente Zundert, waar Rijsbergen onder valt, zegt dat de stacaravans niet worden gesloopt. Volgens een woordvoerder worden ze allemaal opgeslagen, omdat het geen eigendommen van de gemeente zijn.
De gemeente verwacht een dag of twee bezig te zijn om veld F leeg te halen. De ontruiming van Fort Oranje verloopt tot nu toe rustig.