Dick Drayer/NOS

De kustwacht op Curaçao heeft dit weekend 26 Venezolanen onderschept, die in een gammel bootje probeerden de oversteek naar dat eiland te maken. Via een speciaal radarsysteem ontdekte een maritiem patrouillevliegtuig het vaartuig ten zuiden van het oostelijk puntje van Curaçao.

Het bootje is naar het steunpunt bij marinebasis Parera gebracht. Geen van de opvarenden had geldige papieren bij zich. De 17 mannen en negen vrouwen zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie en worden in de loop van de week teruggestuurd.

Topje ijsberg

Het gebeurt vrijwel wekelijks dat grote groepen Venezolanen hun land verlaten om illegaal naar Curaçao te komen, in de hoop op werk. Dat lukt volgens de kustwacht goed, want wat zij onderschept, is het topje van de ijsberg.

Economische en politieke vluchtelingen gaan vanuit Venezuela vooral naar Colombia en Brazilië. Een klein deel, uit de noordelijke provincie Falcon, steekt over naar Aruba en Curaçao.

In de eerste zes maanden van dit jaar heeft de kustwacht 122 Venezolanen onderschept. De autoriteiten van de eilanden van het Koninkrijk maken zich daar zorgen over. Binnen het Koninkrijk wordt al een tijd overlegd over het ontwikkelen van een crisisplan voor het geval er ineens veel meer migranten komen.

Toeristenvisum

Die komen overigens niet allemaal met de boot. Het grootste deel komt lokaal binnen op een toeristenvisum van drie maanden, maar keert vervolgens niet terug bij het einde van het toegestane verblijf en verdwijnt in de illegaliteit. Hoewel er meer illegale immigranten worden aangehouden dan voorgaande jaren, zijn er volgens Den Haag geen concrete aanwijzingen die duiden op een aanstaande grote vluchtelingenstroom.

STER reclame