Protesten in Venezuela
NOS NieuwsAangepast

Zeker zeven doden bij verkiezingsgeweld in Venezuela

De omstreden verkiezingen in Venezuela zijn gepaard gegaan met rellen, waarbij volgens de autoriteiten zeven doden zijn gevallen. Volgens de oppositie ligt het werkelijke dodental rond de twaalf. Een van de slachtoffers is een kandidaat die een zetel hoopte te krijgen in de grondwetgevende vergadering die nu wordt gekozen. Hij werd gisteravond doodgeschoten in Caracas.

De oppositie demonstreert al tegen deze verkiezingen sinds president Maduro die ruim drie maanden geleden aankondigde. Maduro laat de Venezolanen een nieuwe raad kiezen die de grondwet moet aanpassen. De nieuwe grondwet moet de positie en macht van de president versterken. In de aanloop naar de verkiezingen waren demonstraties verboden, maar veel oppositieleden trokken zich daar niets van aan.

Lage opkomst

De verkiezingen worden geboycot door de oppositie. De opkomst lijkt extreem laag uit te vallen. Een lage opkomst zou de legitimiteit van Maduro's nieuwe grondwet flink aantasten.

De VS heeft al gezegd dat het de verkiezingen beschouwt als een schijnvertoning en "een stap naar dictatorschap". De VS zal het resultaat van de verkiezingen niet accepteren, zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley. Later liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten de verkiezingen en het geweld te veroordelen. In de verklaring werd gedreigd met "snelle en stevige tegenmaatregelen".

Ook enkele Zuid-Amerikaanse landen zeggen de uitslag niet te zullen erkennen. Argentinië noemt de verkiezing illegaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl