NOS NieuwsAangepast

Tunesiërs vluchten naar Italië

De Italiaanse regering maakt zich zorgen over het grote aantal vluchtelingen dat de afgelopen dagen in Italië is aangekomen.

Het zijn vooral Tunesiërs die met kleine bootjes naar het eiland Lampedusa zijn gevlucht. Dat ligt tussen Sicilië en Tunesië.

Volgens de regering gaat het om zo'n 4000 asielzoekers in de afgelopen vier dagen. Ze worden naar detentiecentra gebracht op Sicilië en het vasteland. Een Tunesiër is omgekomen toen een boot met 12 opvarenden zonk.

Libië

Lampedusa heeft al vaker problemen gehad met de opvang van vluchtelingen. Toen heeft de regering-Berlusconi het probleem van de overbevolking van het opvangcentrum aangepakt door akkoorden te sluiten met Libië, omdat de meeste vluchtelingen uit dat land kwamen. Ook werd er gepatrouilleerd op de wateren. Nu zijn de vluchtelingen volgens de berichten allemaal Tunesiërs die de bestuurschaos in eigen land ontvluchten. Onder hen zouden ook veel uit de gevangenis ontsnapte criminelen zijn.

Bij aankomst worden ze zo snel mogelijk per vliegtuig of boot overgebracht naar opvangcentra op het vasteland, maar de stroom is zo groot dat de opvang het niet aankan.

Hulp EU

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl