NOS NieuwsAangepast

Geen strengere wapenwet Zwitserland

Zwitserland gaat de regels voor wapenbezit niet aanscherpen. De Zwitserse bevolking heeft vandaag middels een referendum gestemd over regels die het vuurwapenbezit meer aan banden moesten leggen. In 14 van de 26 staten was men tegen het nieuwe wetsvoorstel.

Een op de zeven Zwitsers heeft een wapen en het land heeft daar soepele regels voor. De bevolking van Zwitserland is een van de zwaarst bewapende van het Westen. Acht miljoen Zwitsers hebben naar schatting 2,5 miljoen vuurwapens. Daar zal door de uitkomst van het referendum voorlopig geen verandering in komen.

Minder doden

Een aantal organisaties, waaronder kerken en vakbonden, nam het initiatief voor de volksraadpleging. Ze denken dat er minder doden vallen als het wapenbezit aan banden wordt gelegd. De regels moesten onder meer voorkomen dat militairen na diensttijd hun wapen mee naar huis zouden nemen.

Tegenstanders van strengere regels vinden dat het juist veiliger wordt als huishoudens over een wapen beschikken.

Nek-aan-nek

In Zwitserland vallen relatief veel slachtoffers door vuurwapens. Tot vlak voor het referendum wezen de peilingen op een nek-aan-nekrace tussen de voor- en tegenstanders.

Zwitserland, dat geen lid is van de EU, houdt vaak referenda. Recent stemden de Zwitsers voor het uitzetten van veroordeelde buitenlandse criminelen. Een jaar geleden werd per referendum besloten om een minarettenverbod in te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl