Verstappen vijfde in Hongarije na straf, Vettel wint

Aangepast
Max Verstappen (rechts) geeft teamgenoot Daniel Ricciardo een tik in de eerste ronde AFP

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Hongarije op zijn naam gebracht. De van poleposition gestarte Duitser reed in zijn Ferrari op de Hungaroring in Boedapest onbedreigd naar zijn vierde zege van het seizoen.

Max Verstappen was als vijfde gestart en eindigde ook op die positie nadat hij een tijdstraf had gekregen.

De woedende Daniel Ricciardo verlaat de Hungaroring AFP

De wedstrijd was nog geen minuut oud toen Verstappen zich verremde in een bocht en zijn Red Bull-stalgenoot Daniel Ricciardo aantikte in een poging zijn positie te behouden. Het was voor de Australiër direct het einde van de race.

De jury gaf Verstappen voor zijn actie een tijdstraf van tien seconden. Verstappen incasseerde de tijdstraf bij de pitstop in de 43ste ronde en kwam desondanks nog dicht bij plaats vier.

Ricciardo boos

Ricciardo was woedend over de manoeuvre van Verstappen en zei excuses van zijn teamgenoot te eisen: "Doet hij dat niet, dan hebben we een probleem", aldus de Australiër tegen Ziggo.

Ricciardo noemde Verstappen ook een amateur en een slechte verliezer. "Ik denk dat Max het simpelweg niet op prijs stelt als een stalgenoot vóór hem rijdt."

De start van de GP van Hongarije AFP

De rest van de race verliep zonder grote incidenten. Halverwege waren de marges tussen de topvijf van de kwalificatie en de rest van het veld al enorm. Zo reed nummer zes Carlos Sainz na 35 rondjes al op 35 seconden van Vettel.

Vettels vierde GP-zege van het jaar kwam in Boedapest geen moment in gevaar. Ploeggenoot Kimi Räikkönen werd tweede, Valtteri Bottas (Mercedes) derde.

Opmerkelijke geste

Eigenlijk reed Lewis Hamilton op die derde plek, maar op aandringen van zijn team schonk hij de podiumplaats aan zijn Finse teamgenoot.

Dat had te maken met een herenakkoord dat Hamilton via zijn team met Bottas had gesloten. Met nog zo'n dertig ronden te gaan liet Bottas Hamilton passeren, nadat die over de radio had aangegeven dat hij sneller dacht te zijn dan de leidende Ferrari's.

Zijn team ging akkoord, maar als Hamilton vijf ronden voor het einde Räikkönen nog niet te pakken zou hebben, dan moest die zijn plek weer afstaan. Zo geschiedde.

Vettel profiteert

Een opmerkelijke geste, want daardoor liep Vettel dertien (in plaats van tien) punten uit op Hamilton in de WK-stand. De Engelsman had de achterstand na zijn overwinning op Silverstone juist tot één punt verkleind.

De uitslag van de GP van Hongarije

STER Reclame