Koning Mohammed VI
NOS NieuwsAangepast

Gratie voor duizend gevangenen Marokko, protestleider nog vast

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft ruim duizend gevangenen gratie verleend. Onder hen zijn honderden activisten die tijdens betogingen in het Rifgebied zijn opgepakt, maakte het ministerie van Justitie bekend.

Leider van de protestbeweging, Nasser Zafzafi, zit voor zover bekend nog altijd vast. Hij werd in mei opgepakt. Enkele dagen daarvoor had hij in een moskee in Al Hoceima een imam onderbroken die zich kritisch uitliet over de betogers. Al Hoceima, een kuststad, was de afgelopen tijd het centrum van de protesten.

In Noord-Marokko zijn al sinds oktober vorig jaar geregeld demonstraties. De betogers beklagen zich over achterstelling van het gebied en willen niet alleen investeringen, maar ook onder meer betere gezondheidszorg en onderwijs.

Recht op goede scholing

Koning Mohammed sprak gisteren zijn troonrede al uit, terwijl hij dat eigenlijk vandaag zou doen op de officiële troondag. Hij sprak in zijn toespraak voor het eerst publiekelijk over de onrust in de Rif.

Hij begrijpt de woede van demonstranten, maar gaf ook aan achter zijn veiligheidstroepen te staan. De wens van de bevolking om meer te investeren in het gebied, is volgens de koning terecht.

In de troonrede had hij het meerdere keren over zijn "geliefde volk", dat recht heeft op goede scholing en gezondheidszorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl