Vivianne Miedema ANP

Het geduld van Vivianne Miedema, een van de grote namen van Oranje, werd behoorlijk op de proef gesteld. Zaterdag was het dan eindelijk zover: tegen Zweden vond ze voor het eerst, na zeven wedstrijden van droogte, het net op een eindtoernooi.

Het was een hot item op én na het WK van 2015 in Canada. Hoe kon het toch dat Miedema in het seizoen voorafgaand aan het eindtoernooi aan de lopende band scoorde, maar dat ze in Oranje veel minder van haar klasse liet zien?

De revanche moest volgen op het EK in eigen land, maar ook in de drie groepswedstrijden maakte de 21-jarige spits, die recent een transfer maakte naar Arsenal, geen onuitwisbare indruk.

Een balende Miedema was regelmatig het toonbeeld: de handen in de zij en een beteuterd gezicht. Zaterdag was eindelijk eens de juichende Miedema te bewonderen in een grote wedstrijd.

"In de eerste wedstrijden was ze niet heel erg goed", oordeelde voormalig collega Manon Melis. "Maar tegen Zweden speelde ze goed. Ze was heel balvast en het is fijn voor haar dat ze nu ook d'r doelpuntje meepikt."

Ook Anouk Hoogendijk zag een andere Miedema dan in de poulefase. "Inspelen, doorlopen... Ze was actief", aldus Hoogendijk. "Dit is een beetje de Vivianne Miedema die wij kennen."

Volgens de analisten stortten de Zweedse verdedigers zich vooral op de gevaarlijke flankspeelsters, waardoor Miedema wat meer ruimte kreeg. Dat beeld herkende ze zelf ook.

"Ik had in de eerste wedstrijden constant drie of vier verdedigsters in mijn nek hangen. Daar konden Lieke Martens en Shanice van de Sanden van profiteren", zei Miedema, drie jaar op rij topscorer van Bayern München.

"Natuurlijk voelt dat als een opluchting. Fijn dat-ie erin ligt. Nu is het gezeur even weg."

STER reclame