Reuters

China heeft in Binnen-Mongolië een grote militaire parade gehouden ter ere van het 90-jarige bestaan van het Volksbevrijdingsleger. Volgens staatsmedia deden er zo'n 12.000 militairen aan mee en werden er rond de 500 pantservoertuigen en vliegtuigen tentoongesteld.

De parade was geheimgehouden en het was voor het eerst dat een jubileum van het leger op zo'n manier werd gevierd. Het exacte jubileum is overigens pas dinsdag, 90 jaar nadat Mao Zedong het Volksbevrijdingsleger oprichtte.

President Xi Jinping reed rond in een open jeep, gekleed in camouflagekleding. Het Volksbevrijdingsleger is de "trots van de Partij", sprak Xi tijdens de troepeninspectie. Ook deed hij een oproep om het leger te moderniseren, een proces dat de afgelopen tijd al is ingezet. Daarbij is fors gesneden in het aantal militairen, ten gunste van investeringen in vliegdekschepen, kernonderzeeërs en gevechtsvliegtuigen.

China verrast met grote militaire parade

Xi eiste, zoals vaker, totale loyaliteit van zijn troepen. Hij riep hen op om trouw te blijven aan de fundamentele principes van de Communistische Partij en te geloven in het "absolute leiderschap" van de partij. "Volg en luister altijd naar de partij-instructies. En ga waar de Partij je naartoe stuurt."

De parade was op de Zhurihe-basis, die zo'n 400 kilometer ten noordwesten van Peking ligt. Volgens analisten is het grote militaire machtsvertoon een signaal aan de Verenigde Staten en buurlanden, waarmee China in de clinch ligt over eilanden in de Oost-Chinese Zee en Zuid-Chinese Zee.

Ongeveer gelijktijdig met de parade kwamen uit Washington kritische geluiden over Peking. President Trump beklaagde zich er op Twitter opnieuw over dat het land miljarden verdient aan de handel met de VS, maar "niets" doet om de kwestie-Noord-Korea op te lossen. Volgens Trump zou Peking dat gemakkelijk kunnen.

STER reclame